Zatvori
Poslovni Puls
17/12/2014

Električna vozila u Njemačkoj: Berlin se "elektrizira", ali jako sporo...

„Berlin elektrizira“ – barem tako tvrde gradske vlasti u najnovijem propagandnom materijalu koji najavljuje pretvorbu Berlina u svjetsku metropolu ekološkog transporta. Do 2020. „Upravo bi Berlin kao rastuća metropola mogao odigrati važnu ulogu u uvođenju električnih vozila“, kaže berlinska ministrica prometa Cornelia Yzer...

No još uvijek ulicama Berlina i Njemačke vozi zanemariv broj automobila na električni pogon. Sredinom godine u Berlinu je bilo registrirano svega 1.350 vozila na električni pogon od toga svega stotinjak u voznom parku grada. Ukupno je u gradu registrirano 1,3 milijuna vozila. I unatoč ovoj maloj brojci, Berlin je, barem što se Njemačke tiče, daleko ispred ostalih gradova. Poduzetnik Knut Hechtfischer bi trebao raditi na pojačanju mreže punionica za električne automobile no zasad od grada nema „jasnih signala“. „Sve je počelo jako bombastično prije dvije godine ali je na tome i stalo“, kaže Hechtfischer. Jedino čega zasad ne nedostaje su ogledni projekti: 30 je već pokrenuto, sprema ih se još 50.

Na prvom mjestu glavnih zadataka elktro-inicijative je da se elektrificiraju vozila gradskog prometa, kao i kod tvrtki koje iz logističkih razloga ovise o prometu. Razmišlja se i o uvođenju besplatnog parkiranja za automobile na električni pogon. Po pitanju infrastrukture je postignut jedan mali uspjeh. Razni ponuđači električne energije su se dogovorili oko neke vrste „elektro roaminga“ gdje bi korisnici ubuduće mogli plaćati jedinstvenom karticom. U središtu Berlina postoji i od grada financiran ured gdje građani mogu na licu mjesta isprobati kako je voziti npr. moped na električni pogon.

No dok medijska prezentacija projekta „Berlin, grad na električni pogon“ još i uspijeva, tvrtke koje bi trebale sudjelovati u projektu poprilično kasne sa zahtjevima za subvencije. Poduzetnik Hechtfisch krivnju baca na gradske vlasti koje, kako kaže, postavljaju „visoke birokratske prepreke“ što uzrokuje odgađanja izgradnje infrastrukture. Cilj po kojem je već ove godine diljem grada trebalo biti postavljeno 1.600 stanica s punjačima neće biti ostvaren niti do kraja 2015.

Pritom bi jedna ideja koju je ponudila tvrtka Ubitricity mogla grad riješiti skupe gradnje infrastrukture. Ova tvrtka je došla na ideju kako da postojeće stupove javne rasvjete prilagodi punjenju automobila. Time bi uz malo investicija grad dobio 227.000 stanica za punjenje električnih automobila. No gradskim vlastima se ova ideja čini presmionom jer dosad nije ispitana u javnoj upotrebi. Mnogi kritičari predlažu da bi stoga grad slogan „Berlin elektrizira“ trebalo promijeniti u „Berlin elektrizira, pomalo“.

Izvor: Deutsche Welle

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram