Zatvori
Poslovni Puls
09/12/2014

Petar Bogdan: Akciju smo osnovali u recesiji, ali rastemo i širimo se

Splitsko - zagrebačka social agencija Akcija nedavno je najavila "preobražaj" u tzv. "full service" digitalnu agenciju. Ta novost bila nam je dovoljan povod da razgovaramo sa suosnivačem Akcije, Petrom Bogdanom, koji nam je u razgovoru otkrio zašto je Akcija postala punokrvna digitalna agencija i što od njih možemo očekivati u budućnosti...

Akciju ste pokrenuli krajem 2011. godine kao jednu od prvih domaćih marketinških agencija koje su fokusirane na komunikaciju i marketing na društvenim mrežama. Jeste li zadovoljni trenutnim razvojem i ostvarenim napretkom?

Zadovoljan sam, s obzirom da mi je to prvi “pravi” poduzetnički pothvat. Uz to smo, partner Ilija Brajković i ja, nakon šest mjeseci od pokretanja Akcije krenuli i u startup vode s projektom FenixApps. To vam je kao da istovremeno vodite dvije firme.

Nedavno ste najavili kako Akcija postaje "full service" digitalna agencija. Što to točno znači i zbog čega ste se odlučili na ovu promjenu u poslovanju?

Taj put je bio prirodan, startali smo kao agencija specijalizirana za društvene mreže, ali smo kroz rad s našim klijentima osjetili potrebu da se cijela priča dodatno zaokruži. Društvene mreže i content marketing s kojima smo startali tek su sastavni dijelovi digitalnog marketinga. Osim toga, veliko smo znanje stekli radom na projektu FenixApps koji je ipak inozemnog usmjerenja i taj know-how smo odlučili iskoristiti na agencijskom radu.

Želim naglasiti kako ćemo interno i dalje ostati specijalizirani za pojedine elemente digitalnog marketinga dok ćemo “full-service” uslugu pružati uz podršku tima odličnih partnera. Uz specijaliste za pojedina područja temelj proširenja na full-service bit će Digital Marketing Project manageri koji mogu upravljati digitalnim kampanjama.

Očekujete li veliku konkurenciju u vidu drugih “full service” agencija na hrvatskom tržištu?

Ako ćemo gledati po nazivu “full-service” konkurencija je velika i čini mi se da je došlo do jednog zagušenja na tržištu. Naročito zbog činjenice da ne postoje standardi, cijelo tržište je relativno mlado, a klijentima se nudi sve i svašta . Mora proći još neko vrijeme da se situacija na tržištu raščisti i stabilizira. To je proces odrastanja tržišta i tako to valjda mora biti.

Da li postoje planovi za širenje na regionalna ili europska tržišta?

Što se tiče širenja na inozemna tržišta, to već radimo kroz brend FenixApps. Imamo klijente u Italiji, Njemačkoj, SAD-u, Saudijskoj Arabiji i u tijeku su pregovori za neke nove projekte u inozemstvu. Imamo velike planove, ali za to je potrebno vrijeme. To će nam biti jedan od fokusa u budućnosti.

Koliko se promijenilo poslovno okruženje otkad ste pokrenuli Akciju?

Okruženje u kojem smo pokrenuli Akciju je recesijsko, to je stanje u kojem smo odrasli i preživjeli prve 3 godine. Mi "bolja” vremena ne poznajemo i nama je ovo normalno okruženje.

Što se tiče tehnologija i tržišnih trendova, tu smo izloženi neprestanim promjenama jer je digitalni marketing još uvijek mlado područje koje se ubrzano razvija i nije uvijek lako popratiti sve promjene. Posebno kada imate marketing i razvoj softvera u firmi. Jedan od novih trendova je marketing automatizacija koja će omogućiti da klijent na jednom mjestu ima sve podatke svih aktivnosti pojedinog korisnika. To uključuje tracking od društvenih mreža, ponašanja na web stranici, aktivnosti unutar newslettera itd... Sve vodi k tome jer postoji problem agregacije podataka na jednom mjestu i izvlačenju zaključaka na temelju kojih se definiraju daljnje aktivnosti u digitalnom makretingu.

Po pitanju tehnologije možemo vidjeti HTML5 koji postaje standard, ali i tehnologija budućnosti. A mogućnosti koje će nam donijeti su neprocjenjive. Naravno, tu je i razvoj mobilnih
uređaja ali i drugih gadgeta poput pametnih satova.

akcija_web

Kao što ste već ranije napomenuli, uz agenciju ste pokrenuli i startup FenixApps. Koliko je teško istovremeno voditi dva različita biznisa?

Pa mogu reći da je bilo iznimno teško. Osobno sam veći dio svog vremena provodio radeći na startup projektu FenixApps dok je kolega Ilija Brajković vodio Akciju. Radi se o sličnom ali ipak poprilično različitom načinu poslovanja - od prodaje, marketinga, business developmenta pa sve do načina komunikacije.

Osim što su to bile dvije firme morali smo dosta učiti i o samom poslovanju što je bila još jedna od otežavajućih okolnosti.

FenixApps je projekt okrenut globalnom tržištu – kako ga promovirate i koliko se to razlikuje od promocije projekata za hrvatsko tržište?

Za sada FenixApps promoviramo kroz content marketing i koristimo više digitalnih alata koji nam pomažu u tome. Razlika je velika jer je hrvatsko tržište malo tržište s ograničenjima, a kada su vam kupci u cijelom svijetu to je nešto potpuno drukčije.

Vidimo da Facebook neprstano mijenja svoje uvjete poslovanja i pružanja usluge korisnicima. Strahujete li da bi Vaše društvene aplikacije u budućnosti mogle biti zabranjene ili postati suvišne?

Razvoj igara i aplikacija na Facebooku je bio izazovan jer se platforma učestalo mijenjala i taj ritam nije bilo lako pratiti. Sam Facebook je neko vrijeme “lutao”. Danas je situacija sve bolja i bolja.

Što se tiče FenixAppsa i naših aplikacija, svakako ćemo uskoro imati “blagi pivot” prema webu što znači da ćemo pokrivati više platformi. Više nećemo ovisiti o Facebooku što nam je
dugoročni cilj. Također, u cijeloj toj priči smo pronašli nišu za koju vjerujem da će nas u budućnosti pozicionirati kao market leadere.

Osim FenixAppsa, planirate li možda pokrenuti neke druge startup projekte unutar agencije?

Imamo planove, ali za sada imamo dovoljno posla na postojećim projektima. Ono što je sigurno - ne planiramo stati na ovome i neprekidno smo u potrazi za novim stvarima.

Što možete preporučiti studentima koji razmišljaju o karijeri u sektoru digitalnog marketinga?

Da se educiraju, za početak o marketingu jer je marketing temelj i polazište svega u našem poslu. Kada upoznaju osnove marketinga - vrijeme je za edukaciju o digitalnom marketingu, a barem je to danas jednostavno uz pregršt besplatnih online resursa . Evo, mogu početi od Akcijinog bloga, besplatnih knjiga koje smo objavili i drugih utjecanih blogova.

Traži li Akcija nove zaposlenike, ako da – kakvog profila?

Upravo smo zaposlili dvije osobe na poziciji Community Manager, a u potrazi smo za vrhunskim Account Managerom. To je osoba s iskustvom i svjesni smo da ta potraga
neće biti jednostavna. Što se tiče developera , trenutno tražimo front-end programere i dizajnere.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram