Zatvori
Poslovni Puls
30/10/2014

HT u prvih devet mjeseci bilježi pad prihoda

U prvih devet mjeseci 2014. godine Hrvatski Telekom ostvario je prihode u iznosu od 5,1 mlrd kuna. Prihodi vodećeg hrvatskog telekomunikacijskog operatora tako su gotovo stabilizirani uz minimalan pad, koji u prva tri kvartala 2014. godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine iznosi 2,2 posto...

Prihodi Hrvatskog Telekoma u prvih devet mjeseci rasli su prije svega u ICT dijelu poslovanja te u pokretnim komunikacijama, posebno kod sezonskih korisnika i u podatkovnom prometu. Unatoč povećanim troškovima vezanim uz transformaciju kompanije ostvarena EBITDA prije jednokratnih stavki u prvih devet mjeseci iznosi 2,0 mlrd kuna. Pad EBITDA prije jednokratnih stavki u trećem tromjesečju usporen je na 2,9 posto. U prvih devet mjeseci 2014. godine ostvarena neto dobit iznosi 717 milijuna kuna.

Na cjelokupnu telekomunikacijsku industriju u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci 2014. godine značajno je utjecala rastuća kriza i ekonomska situacija kao i promjene regulatornih uvjeta, prije svega uvođenje nove naknade za uporabu radio-frekvencijskog spektra.

Na kraju trećeg kvartala 2014. godine Hrvatski Telekom je imao 1,2 milijuna korisnika u nepokretnoj mreži, 2,3 milijuna korisnika u pokretnoj mreži i 617.000 maloprodajnih širokopojasnih pristupnih linija te je pružao televizijske usluge za 393.000 korisnika. Od 1. srpnja 2014. Optima Telekom je potpuno konsolidiran u financijska izvješća HT Grupe, nakon što je HT preuzeo kontrolu nad OT-om.

Provedena je i optimizacija broja zaposlenih kojom je u trećem kvartalu bilo obuhvaćeno daljnjih 144 zaposlenika. S ciljem povećanja kvalitete infrastrukture uz istovremeno optimiziranje troškova vezanih za izgradnju i održavanje fiksne i mobilne mreže, sklopljen je ugovor s Ericssonom o izdvajanju usluga izgradnje i održavanja HT-ove infrastrukture na razdoblje od 5 godina i 638 zaposlenika počelo je raditi u novoj kompaniji od 1. rujna 2014.

Prvih devet mjeseci obilježilo je i intenzivno provođenje IP migracije PSTN linija te je do sada prebačeno 67 posto privatnih i poslovnih korisnika. T-HT je u 2014. i dalje fokusiran na daljnji razvoj mrežne infrastrukture, povećanje raspoloživosti i kapaciteta za širokopojasni pristup, omogućavanje IP transformacije mreže i tehnološku bazu Društva za osiguravanje poslovnog kontinuiteta i dugoročne održivosti tržišnog položaja T-HT-a.

Komentirajući rezultate za prvih devet mjeseci predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, Davor Tomašković izjavio je:

„U uvjetima rastuće gospodarske krize, koji su za telekomunikacijsku industriju dodatno otežani uvođenjem nove naknade za upotrebu radio-frekvencijskog spektra, Hrvatski Telekom je u prvih devet mjeseci zadržao vodeću poziciju u svim segmentima telekomunikacijskog tržišta uz istovremeno poboljšanje ključnih financijskih pokazatelja. U odnosu na isto razdoblje prošle godine usporili smo pad prihoda te su oni u prvih devet mjeseci gotovo stabilizirani. Fokus naših aktivnosti i u trećem tromjesečju bio je na transformaciji kompanije, s kojom nastavljamo i u narednom razdoblju kako bi stvorili temelje za budući rast poslovanja na domaćem, ali i širenje poslovanja na regionalnom tržištu. Unatoč otežanoj gospodarskoj situaciji i promjeni regulative, a zahvaljujući provedenim transformacijskim aktivnostima, ostajemo pri našim objavljenim financijskim izgledima za 2014. godinu“.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram