Zatvori
Poslovni Puls
16/10/2014

Hrvatske IT tvrtke među najbrže rastućima u Srednjoj Europi

I ove su se godine na ljestvicu 50 tehnoloških tvrtki s najbržim rastom u Srednjoj Europi plasirale četiri tvrtke iz Hrvatske: Infinum, Nanobit, Europa Digital i Lemax...

Jedino se Infinum uspio uvrstiti među 10 tvrtki s najbržim rastom te je, zahvaljujući prosječnom petogodišnjem rastu koji je iznosio 1.168 %, zauzeo 9. poziciju Deloitteove ljestvice.

Prošlogodišnje promjene među najbrže rastućim tehnološkim tvrtkama u Srednjoj Europi bile su iznimno dinamične, što je jasno vidljivo iz Deloitteovog izvješća o pedeset najbrže rastućih tvrtki Srednje Europe "CE Technology Fast 50" za 2014. godinu, koje govori o tome da su četiri od vodećih pet s najvećom zabilježenom stopom rasta u proteklih pet godina (2009. – 2013.) nove na ljestvici.

Vodeću poziciju na Deloitteovom natječaju, koji je na području Srednje Europe proveden 15. godinu za redom, osvojila je mađarska tvrtka Szallas.hu koja se bavi poslovanjem nekretninama putem Interneta, čiji je prosječan rast prihoda unazad posljednjih pet godina iznosio 2.259 %. Drugo mjesto zauzima poljska internetska stranica za usporedbu financijskog poslovanja Comperia.pl (1.962 %), koja je u 2013. bila na četvrtom mjestu. Iduća tri mjesta zauzimaju novouvrštene tvrtke: srbijanski High Tech Engineering Center (1.777 %), rumunjska softverska tvrtka ITNT (1.433%) te poljska agencija za izradu web-stranica Netguru (1.386%).

Najveći broj tvrtki na listi dolazi iz Poljske (17). Slijede tvrtke iz Mađarske (10) i Rumunjske (6). Gledajući po sektorima, najviše tvrtki na listi bavi se razvojem softvera (26) i nekom vrstom internetskih usluga (12).

"Prosječan petogodišnji rast koji je 50 tvrtki s Deloitteove ljestvice ostvarilo u 2013. godini iznosio je 698 posto, što je poboljšanje u odnosu na prošlogodišnjih 671 posto, no još uvijek je to ispod prosjeka od 1.026 posto ostvarenog u 2012. godini" komentira Ivica Perica, direktor u Deloitteovom Odjelu poslovnog savjetovanja.

Osim ljestvice 50 tehnoloških tvrtki s najbržim rastom u SE, Deloitte je i ove godine objavio pobjednike kategorija Zvijezde u usponu i Velikih 5. Zahvaljujući prosječnom rastu prihoda koji je u protekle tri godine iznosio 2.746 posto, ove je godine prvu poziciju u kategoriji Zvijezde u usponu zauzela mađarska tvrtka Distinction koja se bavi razvojem softvera za mobilne aplikacije. U kategoriji Velikih 5, na prvom se mjestu već drugu godinu uzastopce našla poljska tvrtka Goclever koja se bavi hardverom. „Zanimljivo, nakon Multicoma koji se 2010. godine našao na prvom mjestu ljestvice Zvijezde u usponu, niti jedna tvrtka iz Hrvatske nije se uspjela uvrstiti na tu ljestvicu. Slično, hrvatskih predstavnika nema niti na ljestvici Velikih 5.", naglašava Perica.

Na ovogodišnjoj su se ljestvici našle tvrtke iz deset zemalja SE, a radi se o Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Hrvatskoj, Litvi, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Srbiji.

Deloitteov projekt „Fast 50" popraćen je analizom stavova direktora tehnoloških tvrtki o stanju u njihovoj industrijskoj grani. "Rezultati ovogodišnjeg istraživanja pokazuju da su inovacije (20 %) najveći izazov za uprave, što je i razumljivo: bespoštedna potraga za inovacijama ključni je mehanizam koji pokreće rast i jamči uspješnost tehnoloških tvrtki, ali je njome jako teško upravljati. Mnoge od tih tvrtki uspješno su ovladale inovativnošću kao pokretačem uspješnosti, ali očuvanje intenziteta inovativnosti na dulji rok je ipak njihov najveći izazov", komentira Ivica Perica, direktor u Deloitteovom Odjelu poslovnog savjetovanja.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram