Zatvori
Poslovni Puls
02/10/2014

Rimac Automobili: Želimo izbacivati 300 do 400 automobila godišnje!

Nakon što je završio prvu investicijsku rundu od 10 milijuna eura, jedan od prvih poteza Mate Rimca, tvorca najbržeg električnog automobila na svijetu Rimac Concept_One, bila je da nabavi električni automobil Teslu S. Uzeo ga je u najam da vidi kako funkcionira...

"Bilo bi prepotentno da nas ne zanima kakav je automobil u koji je uloženo 3- 4 milijarde dolara, iako nam nije izravna konkurencija" kaže za Jutarnji list.

U prvoj rundi financiranja zaustavio se na tri ulagača: prvi je kolumbijski magnat Frank Kanayet Yepes, koji je svoj udio s prvotnih tri povećao na šest posto, potom je 10 posto dionica tvrtke Rimac Automobili preuzeo kineski Sinocop Resources, u međuvremenu preimenovan u China Dynamics, sa 5 milijuna eura keša i 20 milijuna hongkonških dolara u njihovim dionicama, što sve zajedno vrijedi oko 7 milijuna eura, a na ljeto je 2 posto dionica za milijun eura kupio Tak Čung Jam iz Hong Konga, odnedavno i većinski vlasnik Forbesa. Strani investitori drže 18 posto dionica Rimca.

"Javilo se još puno investitora, ali sam zatvorio rundu. Oni će imati priliku u novom krugu koji će vjeojatno biti sljedeće godine. Sada imamo dovoljno novca za naše planove i okrećemo se novim projektima. Razvijamo novu bateriju, koja će biti mala revolucija u sportskim automobilima. Rasprodana je cijela proizvodnja Concept_Onea, svih osam komada - prvi sljedeći koji bude napravljen ide u Ameriku, potom u Njemačku, pa Italiju i Kinu (i Hong Kong). Već radimo na razvoju novih modela. U sljedećih deset godina planiramo ih četiri, a već radimo na tri. Svi će biti sportski automobili, trenutno smo u hypercar klasi, usporedivoj s Bugattijevim Veyronom, a prvi sljedeći model bit će u istoj klasi, ali poprilično drukčiji od Concept_Onea. Sljedeći korak je klasa niže, kao Lamborghini Aventador, cijena od nekih 350 do 400 tisuća eura, a treći na razini Ferrarija 458 Italia. Plan nam je za desetak godina raditi 300 do 400 automobila godišnje", najavljuje.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram