Zatvori
Poslovni Puls
10/09/2014

Wall Street nije oduševljen iPhoneom 6 i iWatchem

Uzbuđenje i razočaranje pratilo je jučerašnje predstavljanje novih Appleovih modela iPhonea, pa je cijena dionice tog tehnološkog diva na Wall Streetu prvo porasla gotovo 5 posto, da bi potom oštro pala i trgovanje završila u minusu...

U jednom trenutku cijena Applea dosegnula je 103 dolara, potom potonula na 96 dolara, a trgovanje završila na 97,99 dolara, što je 0,4 posto manja cijena nego dan prije. Za najveću američku kompaniju po tržišnoj kapitalizaciji to je izuzetno širok raspon oscilacije cijene, što pokazuje koliko se na Wall Streetu pažljivo pratilo gubi li Apple na inovativnosti nakon smrti utemeljitelja i bivšeg vlasnika Stevea Jobsa 2011. godine.

Na samom početku prezentacije cijena je dionice znatno porasla, nakon što je izvršni direktor Applea Tim Cook predstavio novi proizvod kao najveći doseg u povijesti iPhonea. iPhone 6 imat će zaslon 11,9 centimetara poprečno, a iPhone 6 Plus 14 centimetara, čime Apple ulazi u paletu phableta, pametnih telefona velikih gotovo kao tableti.

Taj tip proizvoda sve je popularniji u potrošača, pa Apple pokušava uhvatiti korak na tom području s konkurentima, kao što su Samsung i Microsoftova Nokia, koji su već osvojili dio tog tržišta.

Euforija je vladala i za vrijeme predstavljanja Appleovog mobilnog platnog sustava, željno očekivanog od strane korisnika i analitičara. Novi 'Apple Pay Service' uznemirio je ulagače eBaya, koji je dobio konkurenciju njegovom PayPal sustavu, pa je cijena dionice eBaya jučer pala 2,5 posto.

Razočaranje je, međutim, uslijedilo nakon što je rečeno da Appleov željno očekivani pametni sat neće biti na tržištu prije iduće godine, da će raditi samo povezan s iPhoneom i da će koštati 350 dolara.

Appleov sat je skuplji nego što smo očekivali, neće biti dostupan u vrijeme božićne kupovne groznice i mora biti povezan s iPhoneom. Vjerujemo da će to kratkoročno ograničiti potencijal prihoda kompanije od tog proizvoda, kaže Bill Kreher, analitičar u tvrtki Edward Jones, koji je za dionicu Applea potvrdio preporuku držati.

Ipak, nestabilnost cijena dionica na dane kada se predstavljaju novi proizvodi nije neuobičajena, prenosi HRT.hr.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram