Zatvori
Poslovni Puls
11/08/2014

Ljudski mozak kao inspiracija za dizajn računalnih čipova?

IBM je službeno predstavio svoj novi čip inspiriran ljudskim mozgom, a iz te kompanije ističu kako on ima potencijal učiniti vaš smartphone uređaj superkompjuterom. Njegovo kodno ime je TrueNorth, a podatke procesuira na sličan način kao i ljudski mozak...

''Način izrade osmišljen je da približno izgleda kao struktura i funkcioniranje mozga u silikonu s velikom učinkovitošću kada je riječ o njegovom kapacitetu', izjavio je Dharmendra Modha, IBM-ov suradnik i glavni znanstvenik pri Odjelu za računalna dostignuća inspirirana fukcioniranjem mozga.

S obzirom sadrži milijun programabilnih neurona, 256 milijuna sinapsi te 4 096 moždanih jezgri TrueNorth može procesirati podatke mnogo brže negoli tradicionalni čipovi. Dovoljno je pametan da zapamti informacije i nauči tako da uređaji s ovim čipom mogu biti ''trenirani'' da prepoznaju predmete vizualno i slušno što danas uobičajeno zahtijeva namijenske poslužitelje.

Osmišljen da radi kada je to potrebno, čip se pokreće sa smanjenom energijom koja je jednaka onoj baterije u slušnom aparatu. Ova značajka otvara niz novih mogućnosti za korištenje čipa u mobilnim telefonima i drugim uređajima s ograničenim izvorima napajanja.

S vezanim softverom u razvoju IMB se nada da će kognitivni čip biti od velike koristi u sektorima javne sigurnosti, medicinskoj rezonanci, videoanalizi u stvarnom vremenu, detekciji čula te digitalnoj patalogiji.

Podsjećamo kako je IBM prvi čip inspiriran mozgom predstavio 2011., a ovaj novi ima značajno više moždanih jezgri, sinapsa i neurona od svog prethodnika, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram