Internet može pridonijeti rastu do 22 posto kineskog BDP-a do 2025., putem povećanja produktivnosti i usvajanja internetskih aplikacija preko niza sektora, pokazuje posljednje istraživanje konzultantske agencije McKinsey…

Cvjetajući internetski sektor osigurao je zamah u kineskom pokušaju odvikavanja od gospodarskih ulaganja i izvoza te više oslanjanja na potrošnju i inovacije za rast.

To se događa kako se drugo po veličini gospodarstvo u svijetu postavlja za uzlet u digitalnoj transformaciji u svrhu jačanja produktivnosti i gospodarskog rasta.

Na temelju McKinseyjevih izračuna, internet je preuzeo do 4,4 posto kineskog gospodarstva prošle godine, udio koji ovu zemlju svrstava među najnaprednija gospodarstva na svijetu.

Konzultantska agencija predviđa kako bi internet mogao pridonijeti rastu BDP-a do 22 posto od 2013. do 2015., pod uvjetom podrške politike i tvrtki koje je agresivno prihvaćaju internet u svojem poslovanju.

McKinsey tvrdi kako su sposobnosti interneta u jačanju produktivnosti ključne za održivost kineskog rasta kako se nacija suočava s opadanjem radne snage i povećanja radnih troškova.

Izvješće također pokazuje kako bi povećano usvajanje interneta u financijskom sektoru u zemlji, putem velikih podataka i internetskih kanala na primjer, vodilo do učinkovitijeg korištenja kapitala.

Ovo će, rečeno je u McKinseyju, osigurati bolji pristup financiranju malim i srednjim poduzećima. Ove tvrtke čine 70 posto kineskog BDP-a, stoji u kineskom Državnom uredu za statistiku.

Oni se isto tako hvale većim povratom imovine, od 8,2 posto, u usporedbi sa 6,6 posto u velikim tvrtkama. Osim rasta, u izvješću se navodi kako internet mijenja kinesko tržište rada.

Radna mjesta će se izgubiti prelaskom na internetsko poslovanje, dok će se s vremenom povećati potražnja za radnicima s digitalnim vještinama. Ipak neto učinak interneta na radna mjesta, stoji u izvješću, bit će pozitivan jer poslove koje stvori brojno će nadići one koje eliminira.

Hoće li gospodarstvo imati koristi od interneta ovisi o vladinoj podršci i usvajanju različitih industrija.

Izvješće tvrdi kako vlasti trebaju artikulirati granice između zaštite privatnosti i dijeljenja podataka. Ovo će pomoći ukloniti prepreke koje sprečavaju tvrtke u korištenju podataka korisnika za povećanje vrijednosti.

Izvješće ukazuje važnost preustrojavanja s međunarodnim standardima u guranju internetskog rastućeg utjecaja.

Usvajanje međunarodnih tehnoloških standarda, radije nego isključivo domaćih, također može poboljšati kinesku konkurentnost i mogućnost izvoza, rečeno je, prenosi CRI.