Zatvori
Poslovni Puls
17/07/2014

Apple kažnjen s 450 milijuna dolara zbog napuhanih cijena e-knjiga

Tehnološki div Apple pristao je platiti 450 milijuna dolara u nagodbi u vezi tužbe da je u dosluhu s izdavačima neutemeljeno podizao cijene e-knjiga, javlja Reuters...

Nagodba ovisi o ishodu žalbe Applea na sudsku presudu iz prošle godine da je dogovaranjem cijena prekršio zakon protiv monopola. Prema toj presudi, Apple je vodio "urotu s pet izdavača kako bi umjetno povećao cijene e-knjiga".

Apple i dalje niječe da je učinio bilo što protuzakonito. "Nismo učinili ništa loše i vjerujemo da će pravedna procjena činjenica to pokazati", kazala je glasnogovornica Apple Kristin Huguet.

Ako sud to odobri, 400 milijuna dolara išlo bi potrošačima, a Apple bi platio i dodatnih 20 milijuna dolara sudskih troškova.

"U ovoj nagodbi Apple bi mogao platiti stotine milijuna dolara potrošačima kako bi im nadoknadio troškove jer je nezakonito podizao cijene e-knjiga", rekao je odvjetnik New Yorka Eric Schneiderman, koji je izvijestio o nagodbi uoči sudskog postupka o visini odštete zakazanog za 25. kolovoza.

U tom postupku odvjetnici koji zastupaju potrošače i 33 američke savezne države zatražili su 840 milijuna dolara odštete za potrošače koji su, prema tužbi, plaćali više cijene e-knjiga nego što su trebali.

Izdavači koji su optuženi da su bili u dosluhu s Appleom - Hachette Book Group, HarperCollins Publishers, Penguin Group, Macmillan i Simon & Schuster - već su u nagodbi u posebnom postupku pristali platiti 166 milijuna dolara odštete.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram