Zatvori
Poslovni Puls
01/07/2014

Nezaposleni Hrvati žele se masovno prekvalificirati u programere

Da na hrvatskom tržištu rada vlada neusklađenost ponude i potražnje nije nikakva novost...

Stoga je portal EduCentar na gotovo 400 ispitanika istražio postoji li zainteresiranost građana za prekvalifikaciju i za koja točno područja.

Čak 85% ispitanika navodi da je spremno na prekvalifikaciju i to ponajviše za programera, a zatim za uslužna zanimanja kao što su kuhar, slastičar, administrativni referent, knjigovođa i kozmetičar.

Ispitanici u svojim komentarima navode želju za prekvalifikacijom u farmaceuta jer "ono sigurno donosi posao".

Ispitanici su najmanje iskazali želju za prekvalifikacijom u radnike tekstilne industrije: "Bilo koja, samo da nije tekstil jer ne pruža mogućnost zapošljavanja.“

Proces prekvalifikacije već je završilo 10% ispitanika. Najviše ih se odlučilo za prekvalifikaciju s područja ekonomije – marketing, knjigovođa, komercijalist i voditelj EU projekata.

Neki od ispitanika su prošli čak i više prekvalifikacija u nadi za (boljim) poslom – "Sa strojarstva na zaštitarstvo, a potom na krizni menadžment." komentira jedan od ispitanika.

Svega 5% ispitanika se ne želi prekvalificirati jer smatraju da nema potrebe za tim.

Ispitanici koji nisu zainteresirani za prekvalifikaciju navode da su većinom "sretno zaposleni u svojoj struci", no da ostanu bez posla bili bi "spremni nadograditi postojeća znanja ili promijeniti svoje zanimanje".

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram