Zatvori
Poslovni Puls
10/06/2014

Cyber kriminal svjetsku ekonomiju godišnje stoji 445 milijardi dolara

Cyber kriminal globalnu ekonomiju godišnje stoji oko 445 milijarda dolara, a šteta od krađe intelektualnog vlasništva prelazi 160 milijarda dolara...

Po podacima Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) cyber kriminal sve je učestaliji i iznimno šteti trgovini, inovacijama i konkurentnosti. Globalni gubitak iznosi između 375 i 575 milijarda dolara, pokazali su rezultati istraživanja što ga je sponzorirala tvrtka koja izrađuje programe za zaštitu na internetu McAfee.

Najveće svjetske ekonomije podnose najveće gubitke, pokazalo je istraživanje, a SAD, Kina, Japan i Njemačka godišnje gube oko 200 milijarda. Gubici koji se odnose na osobne informacije, poput hakiranih podataka s kreditnih kartica iznose oko 150 milijarda dolara.

Oko 15 posto ili oko 40 milijuna stanovnika Sjedinjenih Država bar jednom u životu bilo je na udaru hakera pri čemu su im ukradeni osobni podaci. U Turskoj je isti problem pogodio oko 54 milijuna stanovnika, u Njemačkoj njih oko 16 milijuna te više od 20 milijuna u Kini.

Uprava McAfeeja u vlasništvu Intel Corpa tvrdi da sve bolja međunarodna suradnja počinje pokazivati rezultate te da se cyber kriminal postupno smanjuje, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram