Zatvori
Poslovni Puls
04/06/2014

Amerikanci uništili veliku internetsku kriminalnu mrežu

SAD je uz pomoć više zemalja uništio veliku kriminalnu i ucjenjivačku mrežu na internetu koja je od žrtava otela više od sto milijuna dolara...

Maligni računalni programi Gameover Zeus i Cryptolocker onesposobljeni su, no njihov idejni tvorac ruski bjegunac Evgenij Bogačev na slobodi je i mogao bi uspostaviti novu kriminalnu mrežu u vrlo kratkom roku, upozorilo je američko ministarstvo pravosuđa. Posljednja poznata adresa Bogačova je crnomorsko mjesto Anapa u Rusiji.

Program Gameover Zeus ulazio je u računala žrtava preko e-mailova, pronalazio financijske podatke s kojima je praznio njihove bankovne račune. Program Cryptolocker je pak preuzimao i šifrirao podatke s računala žrtava te ih je tek nakon plaćanja otkupnine dešifrirao.

Programi su napali između 500 tisuća i milijun računala diljem svijeta. Zeus je jedan od najuspješnijih računalnih programa za krađu dosad.

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je da su ukrajinske vlasti u svibnju zaplijenile glavne servere za Gameover Zeus u Kijevu i Donjecku, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram