Zatvori
Poslovni Puls
20/05/2014

Na pomolu veliki sukob Kine i SAD-a zbog cyber špijunaže

Sjedinjene Države podigle su optužnice protiv pet Kineza za 'cyber' špijunažu zbog navodnog špijuniranja šest američkih kompanija i krađe trgovinskih tajni, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo pravosuđa, prvi puta javno optuživši Kinu za špijunažu putem interneta...

Kineskim hakerima na meti su bile američke tvrtke iz područja nuklearne, metalurške i solarne industrije, a krali su informacije koje su korisne kineskim konkurentima, pojasnilo je ministarstvo. Hakeri su napali sljedeće kompanije: Alcoa Inv, US Steel Corp, Allegheny Technologoes Inc, Westinghouse Electric Co i američke podružnice SolarWorld AG.

Agenti američkih sigurnosnih agencija tvrde da su na meti kineskih hakera i vladine agencije te fakulteti. Navode također da kineske obavještajne službe, ali i privatna poduzeća, iskorištavaju kineske građane koji imaju pristup korporativnim mrežama kako bi preuzeli poslovne tajne pomoću prijenosnih medija, uređaja ili e-pošte.

Nekoliko stručnjaka ta sigurnost na internetu ocjenjuje da je SAD ovom optužnicom pokazao koliko ozbiljno shvaća problem upada u svoje računalne sustave, prenosi HRT.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram