Zatvori
Poslovni Puls
24/02/2014

Evo kako pravilno koristiti društvene mreže u poslovanju

Tjedan dana se u osam gradova diljem svijeta raspravlja o društvenim mrežama. Poruka ovih skupova: Budite oprezni, ali ih svakako koristite...

Danska zastavica se vijori s bicikla, treba još samo napumpati gume i tada je sve spremno za put. Bjorn Troch kreće sa Social Media Week u Hamburgu prema skupu istog naslova samo nešto sjevernije, u Kopenhagenu.

Bjorn već tri godine putuje po svijetu: pješice, biciklom i motociklom. "Social Traveler", tako se Bjorn naziva, a to je ujedno i program njegovog projekta: doći sa što više ljudi u kontakt i to preko društvenih mreža: Facebooka, Twittera ili Tumblra. "Tako brže dolazim u kontakt s lokalnim stanovništvom i saznajem važne informacije potrebne za boravak u nekom mjestu", objašnjava ovaj Belgijac.

Prije puta oko svijeta Troch je kao savjetnik tvrtkama objašnjavao kako što bolje iskoristiti društvene mreže. Na savjetovanju u Hamburgu Johanna Ahrens okupljenima objašnjava kako društvene mreže koristiti i u druge svrhe. Recimo kada unutar tvrtke treba uskladiti odluke o godišnjim odmorima zaposlenih. "Umjesto beskonačnog dopisivanja preko maila koje oduzima mnogo dragocjenog vremena, mnogo brže to funkcionira preko društvenih mreža, tako reći uživo", objašnjava Ahrens.

Bjornov projekt "Social Traveler" Ahrens smatra dobrim primjerom za strategiju kako izvući maksimum iz društvenih mreža. "On se prije puta zapitao: Koji je moj aspekt u čitavoj priči? Što ja mogu ponuditi više od drugih? I tako bi se i tvrtke trebale zapitati kojim sredstvima postići maksimum", zaključuje Ahrens. S pozornice u Hamburgu su se tog dana mogle čuti i usporedbe društvenih mreža s parobrodima. "Da nismo počeli upotrebljavati parobrode danas bi još uvijek plovili na jedra. Doduše i jedrima bi stigli na cilj, ali mnogo sporije", kaže slikovito Sven-Olaf Peeck, direktor tvrtke Crowdmedia koja tvrtke savjetuje u upotrebi društvenih mreža.

Peeck se u svom izlaganju osvrnuo i na poznati njemački "German Angst". Ova njemačka odlika (pretjerani oprez) se posebice odnosi na tzv. "Shitstorm" tj. navalu negativnih komentara na društvenim mrežama od kojih se nemoguće obraniti. "To je prvo pitanje koje mi postavljaju šefovi tvrtki: Kako se obraniti od 'Shitstorma'", kaže Peeck. On ovaj strah smatra potpuno neopravdanim. "Mnogi menadžeri misle: sad je idem u te društvene mreže i tko zna da li ću se moći obraniti od negativnog publiciteta. No da budem iskren, ne znam niti jednu tvrtku koja je propala zbog 'Shitstorma' a osim toga svaka tvrtka se mora znati nositi s konstruktivnom kritikom", zaključuje Peeck.

No isto tako potpuno je pogrešan pristup kada mnogi žele biti prisutni na društvenim mrežama samo zato jer se to "mora". Svatko ozbiljan mora, kako se moglo čuti u Hamburgu, društvenim medijima pristupiti s jasnom strategijom kako bi u prvi plan istaknuo svoje potencijale. Ali i odustajanje od društvenih mreže je legitimno, no u pravilu se radi o izgubljenoj šansi. Bjorn Troch je u međuvremenu već dva dana na putu. Njegov put ima i svoj cilj: sakupiti što više novaca u humanitarne svrhe. Jer, kako kaže, ne treba zapostaviti „socijalno“ u „Social Networks“.

Izvor: Deutsche Welle

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram