Zatvori
Poslovni Puls
19/02/2014

Evo tko je zapravo nova šefica YouTubea

Susan Wojcicki ima 45 godina i četvero djece, a prvi čovjek Googlea Larry Page opisuje je kao ženu za koju 'ne postoji nemoguće'. Novu šeficu YouTubea čeka veliki posao - osmisliti reklamiranje na najpopularnijem internet servisu za razmjenu video sadržaja i natjerati online gledatelje da to gledaju...

Žena s najvišim 'činom' u Googleu, Wojcicki je prethodno bila potpredsjednica te kompanije zadužena za marketing i prodaju. Google je kupio YouTube 2006. godine za 1,65 milijardi američkih dolara, a CNN napominje da je za tu odluku jedna od najzaslužnijih upravo Susan Wojcicki.

Godine 1998, u vrijeme kad je Steve Jobs upravo predstavljao prvi iMac i dok se na internet još išlo preko telefonske dial up veze, dvojica studenata stvarala su internet pretraživač. 'Ured' im je bila - garaža Susan Wojcicki u Kaliforniji, studenti su bili Sergey Brin i Larry Page, a 'projekt iz garaže' danas je gigant među tehnološkim kompanijama - Google.

CNN primjećuje da je Wojcicki, zapravo, 'dio Google dinastije', a to je postala kad je prije 16 godina iznajmila garažu Brinu i Pageu - da bi otplatila hipoteku. Bila je 16. osoba koju su Brin i Page zaposlili, a udala se za jednog od Googlovih direktora, Dennisa Tropera.

Njena mlađa sestra udala se za Brina, a majka je konzultant kompanije za obrazovna pitanja. Kada se pridružila Googleu, bila je u četvrtom mjesecu trudnoće: prijatelji su joj rekli da je poludjela kad je dala otkaz u velikom Intelu da bi se pridružila kompaniji u povojima, usred trudnoće... Wojcicki sada zna da joj je to bila jedna od najboljih odluka u životu.

Jedna je od tri kćeri profesora fizike na Sveučilišta u Stanfordu, Stanleyja Wojcickog, a majka Esther je novinar i predavač. Kad se 1999. pridružila kompaniji, postala je prvi direktor marketinga Googlea.

Susan Wojcicki stvorila je Google Images i Google Books, a kao potpredsjednica kompanije za marketing i prodaju, bila je zadužena za reklamne proizvode, koji, po podacima iz 2012. godine, čine 87 posto prihoda kompanije, piše CNN.

Foto: TechCrunch

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram