Zatvori
Poslovni Puls
29/01/2014

Google kupio tvrtku koja razvija zastrašujuću umjetnu inteligenciju

Google je objavio da je njegova misija objediniti sve informacije svijeta. Već dugo se nagađalo da bi pri tome mogla pomoći umjetna inteligencija. Sad je Google kupio britansku firmu specijaliziranu za to...

Google se jako zalaže za razvoj umjetne inteligencije. Ovaj internetski koncern je kupio firmu DeepMind koja radi na razvoju softvera koji bi kompjutore naučio misliti. Cijena koju je Google platio nije objavljena. Prema informacijama Financial Timesa i portala "The Information" Google je platio oko 500 milijuna dolara (365 milijuna eura). Prema navodima medija Google je ponudio veću cijenu od koncerna Facebook koji je također bio zainteresiran za kupovinu DeepMind-a.

Već dugo se špekuliralo da bi se Google mogao dokopati metoda umjetne inteligencije. Ovaj koncern tako između ostalog razvija uslugu Google Now koja nastupa kao jedna vrsta osobnog asistenta njegovim korisnicima i koja ih, primjerice, informira o tome da će zakasniti na neko mjesto zbog problema u prometu.

Koncern je ponovo priopćio kako svojim korisnicima želi ponuditi prave odgovore za sve životne situacije i to često i prije nego što bi korisnici uopće mogli znati što im treba odnosno da trebaju takve odgovore na svoje potrebe. Ovaj koncern već sada prilikom pretrage pokušava uz odgovore ponuditi i druge informacije poput mjesta, vremena ili podržati interese korisnika.

Još 2012. godine Google je angažirao znanstvenika Raya Kurzwella da istražuje umjetnu inteligenciju što je već bila indicija da Google obećava doprinos na ovom polju. Trenutno su istraživanja bazirana na tome da kompjutor bude u stanju riješiti određene misaone probleme. Međutim i dalje postoji velika skepsa kada je riječ o tome hoće li jednoga dana kompjutor moći misliti kao čovjek.

O samoj tvrtci DeppMind ne zna se mnogo. Njezin osnivač je Demis Hassabis, koji je ranije slovio za šahovsko "čudo od djeteta". On prema navodima "Financial Timesa" ima 37 godina, studirao je medicinu i specijalizirao neurologiju. Prema navodima "The Informationa" Google će osnovati i Vijeće za etiku koje se treba pobrinuti za to da tehnologija DeepMind-a ne bude zloupotrijebljena.

I drugi veliki koncerni, poput Facebooka i IBM-a, su proteklih godina počeli s istraživanjem umjetne inteligencije. No tek nedavno je Google javno predstavio svoj robot-projekt, koji razvija mjesecima, a koji su već kupila brojna specijalizirana poduzeća.

Izvor: Deutsche - Welle

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram