Zatvori
Poslovni Puls
24/01/2014

CNN: Concept One želi postati najbrži automobil na svijetu

U punoj brzini Rimac Concept One tek je nešto više od male crvene mrlje koja u trenu preleti od jednog kuta horizonta do drugog, piše CNN i ocjenjuje da bi, ukoliko se njegove karakteristike potvrde, ovaj radikalni koncept električnog automobila, izum mladog nagrađivanog hrvatskog dizajnera, mogao imati takvo ubrzanje koje mogu nadmašiti tek dva superautomobila na svijetu...

Tehničke karakteristike automobila Rimac Concept One impresivne su i to ne samo za električni automobil nego i za tradicionalne benzince.

Godinama se na električne automobile gledalo kao na gradsku verziju moćnijih terenskih vozila ili sportskih benzinaca.

To se vidjelo čak i po imenima pa su električni automobili imali imena poput Leaf, Buddy ili Spark za razliku od benzinaca s imenima Vanquish, Venom ili Phantom.

Sve se to može promijeniti kad Mate Rimac krene s proizvodnjom. Prvi puta predstavljen na sajmu automobila u Frankfurtu u rujnu 2011. Concept One je električni automobil kojemu je cilj biti bržim čak i od Bugatti Veyrona.

Njegov izumitelj 25-ogodišnji Rimac kaže kako motor može proizvesti 1018 konjskih snaga, ubrzati od 0 do 100 kilometara na sat u samo 2.8 sekundi, ima najveću brzinu od 305 kilometara na sat i može prijeći 600 kilometara s jednim punjenjem.

Rimac kaže kako ga je uvijek poticala želja da pokaže kako su električni automobili superioirni benzincima.

"Imam dvije strasti - automobile i tehnologiju", kaže Rimac.

"Tehnologiju zbog toga što je Nikola Tesla rođen u Hrvatskoj i izumio je električni motor koji se danas koristi na toliko mnogo načina. I znao sam da je teoretski puno bolje voziti automobil s ovim motorom nego sportski auto."

"Odlučio sam kombinirati svoje dvije strasti, tehnologiju i automobile i napraviti električna vozila koja mogu dokazati da je električni motor puno bolji čak i na stazi".

Dok je bio u srednjoj školi kupio je zeleni BMW za manje od tisuću eura i počeo mijenjati njegove dijelove uključujući baterije i električni motor umjesto benzinskog. Nakon nekoliko godina prepravki i izmjena Rimac je postavio svjetski rekord za ubrzanje električnim automobilom.

Nakon što je s tim BMW-om postavio pet različitih svjetskih rekorda Rimac je počeo raditi na konstrukciji vlastitog automobila s mladim dizajnerom Adrianom Mudrim.

Rimac kaže da su novi automobil izradili s 0.1 posto uobičajenog proračuna za dizajniranje novih modela automobila koji se kreću od milijardu do pet milijardi dolara, piše CNN.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram