Zatvori
Poslovni Puls
18/12/2013

Hrvatsko IT tržište bilježi pad već pet godina za redom

Potrošnja proizvoda i usluga informatičke tehnologije u Hrvatskoj u 2013. past će za 0,6 posto prema godini prije, na 1,05 milijardi američkih dolara ili 6,16 milijardi kuna, to je peta godina pada zaredom, a u tom je razdoblje obujam IT potrošnje kumulativno smanjen za više od 20 posto...

Pokazale su to upravo revidirane projekcije IT tržišta analitičke kuće IDC Adriatics koja u 2014. godini očekuje rast IT tržišta u Hrvatskoj od 2,4 posto, odnosno obujam IT potrošnje od 1,12 milijardi USD.

Skroman rast hrvatskog IT tržišta koji se očekuje u idućoj godini bit će odraz znatnih ulaganja u informatičku infrastrukturu iz EU fondova, posebno vezano uz Šengensku granicu, navode iz IDC Adriaticsa.

Nova projekcija (prethodna prognoza objavljena je u travnju ove godine) temelji se na IDC-evim kvartalnim istraživanjima, nalazima anketa IT industrije i krajnjih korisnika, Fininim financijskim rezultatima IT industrije za prva tri tromjesečja, carinskim podacima te kontaktima s vodećim dionicima domaće IT scene.

"Daljnje slabljenje konjunkture, problemi s financiranjem državnog proračuna te povećanje nezaposlenosti i poslovnih očekivanja pogodili su IT potrošnju u tekućoj godini i zbog toga je naša projekcija za 2013. korigirana na dolje, a za 2014. značajno umanjena", ističe Boris Žitnik, direktor IDC Adriaticsa.

Istodobno, naglašava da se unutar općeg negativnog trenda diferenciraju neki tehnološki segmenti koji snažno rastu, posebno prodaja tableta i pametnih telefona kao i produkata i usluga tzv. treće informatičke platforme; cloud usluge i projektiranje i integracija cloud rješenja, opremanje datacentara, in memory computing i dr. koji kompenziraju pad plasmana "tradicionalne" IT opreme i usluga.

Prema prognozi, u 2014. porast će isporuke hardvera (daljnji rast tableta i pametnih telefona), dok će IT usluge i pakirani softver zabilježiti blagi pad.

Potrošnja na hardver i dalje zauzima nešto preko polovice vrijednosti ukupnog IT tržišta, oko 30 posto otpada na IT usluge, dok preostali dio otpada na softver, navode iz IDC Adriaticsa.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram