Zatvori
Poslovni Puls
03/12/2013

Dubrovčani traže pravo na potpore u cestovnom i zračnom prometu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić danas je u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture sudjelovao na sastanku o gradnji terminala u luci Gruž, ali i održao izdvojeni razgovor s ministrom Sinišom Hajdaš Dončićem...

Na prvom sastanku, kojem su nazočili predstavnici Luke Dubrovnik i Lučke uprave Dubrovnik dogovoreno je kako će se, nakon što su otklonjene sve prepreke, natječaj za gradnju putničkih terminala u gruškoj luci raspisati u roku od dva mjeseca.

Europska banka za obnovu i razvitak partner je ovog projekta, a gradit će se sukladno odredbama Urbanističkog plana uređenja Gruški akvatorij.

Na sastanku s ministrom i suradnicima gradonačelnik je istaknuo važnost skorog otvaranja autoceste do Ploča, a ministar Dončić zauzeo se je od uprave Hrvatskih autocesta zatražiti suradnju i tehničku potporu projektu subvencioniranja cestarine za Dubrovčane, sukladno odluci Gradskog vijeća.

Ipak, glavna tema je bila povezanost Dubrovnika zrakoplovom na liniji Zagreb-Dubrovnik koja je u zadnje vrijeme nezadovoljavajuća, a cijene neprimjerene.

Gradonačelnik je ustvrdio kako obveza prijevoznika koji prima državnu potporu mora biti i povoljnija karta za 80 tisuća ljudi koji žive odvojeni od ostatka Hrvatske.

U tom smislu, građani odvojenog dijela Hrvatske trebaju imati povlašteni status, kao otočani na subvencioniranim brodskim linijama, naglasio je gradonačelnik Vlahušić.

Ministar Hajdaš Dončić usuglasio se s tim stavom te potvrdio primjenu sličnih odredbi u svim budućim odlukama o potporama u zračnom prijevozu.

U tom, smislu, potrebno je, na razini Europske unije istaknuti problem teritorijalne odvojenosti dubrovačkog područja, kako bi ga EU prepoznala i vrednovala kao specifično područje koje zaslužuje specifične mjere što je zajednički posao Vlade i lokalnih vlasti, dodao je.

Također, gradonačelnik i ministar razgovarali su i o skoroj gradnji marina na dubrovačkom području, ulaganju u Zračnu luku Dubrovnik koje se očekuje sljedeće godine te Zakonu o žičarama koji je u drugom saborskom čitanju.

Sukladno planu Hrvatskih cesta očekuju se ulaganja od oko 400 milijuna kuna u narednih pet godina na dubrovačkom području, što uključuje i znatna poboljšanja državne ceste od Ploča do Čilipa, izvijestio je gradonačelnika ministar Hajdaš Dončić.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram