Zatvori
Poslovni Puls
31/10/2013

Američka NSA izravno priključena na Google i Yahoo?

Američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) izravno se priključila na komunikacijske veze Googlea i Yahooa kojima su te tvrtke prebacivale goleme količine elektroničke pošte i podataka o korisnicima među svojim centrima izvan SAD-a, izvijestio je Washington Post u srijedu, no nije jasno kako je NSA pristupao tim vezama...

Izvješće temeljeno na dokumentima NSA, koje je u javnost proslijedio bivši suradnik agencije Edward Snowden, izgleda da pokazuje da je agencija koristila slaba ograničenja za njene aktivnosti izvan SAD-a kako bi došla do podataka u mnogo većim razmjerima no što se do sada smatralo.

Među ranije prijavljenim programima su oni koji su omogućivali lako pretraživanje materijala Googlea, Yahooa i drugih velikih internetskih tvrtki na temelju sudskog naloga. No kako se praćenje po novootkrivenom postupanju, kodnog imena MUSCULAR, odvijalo izvan SAD-a, nije bilo nadzora suda za obavještajne službe.

Nakon izvješća da je NSA pristupala i UN-ovom sustavu video-konferencija, Ujedinjeni narodi su u srijedu priopćili da je SAD-a obećao da neće špijunirati komunikacije UN-a.

Glasnogovornik UN-a Martin Nesirky rekao je novinarima da su vlasti SAD-a zajamčile da se "komunikacije Ujedinjenih naroda ne prate i da neće biti praćene", no nije želio dati svoj komentar na pitanje jesu li vlasti SAD-a ranije špijunirale komunikacije UN-a, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram