Zatvori
Poslovni Puls
30/10/2013

M San Grupa još uvijek je najveća regionalna IT kompanija

U 2012. sto najvećih IT poduzeća po prihodu u Adriatic regiji ostvarilo je ukupno 2,52 milijarde eura prihoda, a zapošljava nešto više od 14 tisuća radnika, podaci su upravo objavljenog istraživanja koje IDC Adriatics priprema već četvrtu godinu zaredom...

U usporedbi s rezultatima u prethodnoj godini ukupni prihod uključenih tvrtki pali su 1,8 posto, a broj zaposlenih povećan je 4 posto.

Najveća kompanija po prihodu ostala je M San Grupa, regionalni distributer sa sjedištem u Zagrebu, s ostvarenih 214 milijuna eura prihoda, a u prvih pet su, baš kao i prethodne godine, Comtrade Grupa iz Beograda, slovenska Avtera, globalni vendor IBM i regionalni sistem integrator S&T Group, navodi IDC Adriatics.

"Nakon umjerenog rasta zabilježenog u 2011. vodeće kompanije regije u prošloj godini ostvarile su pad prihoda. Međutim, kretanja između zemalja i pojedinih kategorija poduzeća snažno variraju odražavajući konjunkturu u pojedinim zemljama te sposobnosti pojedinog poduzeća da se prilagode izazovima zaoštrenih uvjeta poslovanja. Prihod najvećih IT tvrtki u Sloveniji i Hrvatskoj je opao, dok su Srbiji i Bosni i Hercegovini porastao, a u Makedoniji stagnirao. Razlike između postignuća pojedinih tvrtki variraju od snažnog rasta do oštrog pada njihovih prihoda", ističe Boris Žitnik, glavni analitičar i direktor IDC Adriatics.

U kategoriji regionalnih i lokalnih informatičkih poduzeća pružatelja IT usluga i proizvođača softvera vodeće tri kompanije su iste kao i 2011. - ComTrade Group, S&T Group, Asseco SEE, dok je na četvrtoj poziciji Combis. Među tvrtkama koje gotovo da ne bilježe prodaju hardvera prednjače srpski Nordeus i regionalna kompanija In2 Grupa.

Od globalnih tehnoloških vendora koji imaju podružnice u Adriatic regiji listu predvodi IBM, također kao i 2011., a drugu poziciju zadržao je Oracle. Međutim, kad su internacionalni igrači u pitanju, prihod njihovih podružnica u pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u regiji.

Među distributerima IT opreme vodeća tvrtka je već spomenuta M San Grupa, a slijede Avtera iz Ljubljane i PiN Computers iz Novog Sada. Ljestvicu u maloprodaji informatičkih produkata ponovo predvodi iStyle.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram