Zatvori
Poslovni Puls
24/10/2013

Kako stvari stoje Volkswagen će zauvijek ostati u njemačkim rukama

Njemačka će zadržati svoje pravo veta u Volkswagenu nakon što je porazila Europsku komisiju u njezinu novom pravnom napadu na zakon koji štiti tog trećeg najvećeg svjetskog proizvođača automobila od preuzimanja već pedeset godina, prenosi Financial Times...

Europski sud pravde (ECJ) u Luxembourgu odbacio je u utorak tužbu Europske komisije protiv tzv. "Volkswagenova zakona", ostavivši Donjoj Saskoj pravo da blokira važne odluke poput zatvaranja tvornica ili buduće pokušaje preuzimanja.

Suci su zaključili da je Njemačka u cijelosti ispunila sudski nalog iz 2007. da ublaži zakon i odbacili stav Komisije da je nezakonito pravo veta i dalje na snazi.

Njemačka pobjeda kulminacija je dugog pravnog spora oko njezinih "zlatnih dionica" u Volkswagenu, koje Bruxelles smatra protekcionizmom, a koje su njemačke vlade uporno odlučno branile.

Europski povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier ne namjerava se više baviti tim slučajem. "Pojašnjenje je u svačijem interesu nakon dugog parničenja. Današnjom presudom slučaj je zaključen", rekao je njegov glasnogovornik.

Premda preuzimanje VW-a u ovom trenutku nije izgledno, blokirajuća manjina bila je zapreka za Porscheov pokušaj da kupi VW 2008., što je na kraju dovelo do VW-ova preuzimanja Porschea 2012.

Pravni postupak protiv "zlatne dionice", predviđene zakonom iz 1960. kojim je VW privatiziran, Komisija je prvi put pokrenula 2001. Sud je stao na stranu Bruxellesa 2007.

Sukladno toj presudi, Njemačka je izbacila neke odredbe tog zakona, ali nije dirala pravo dioničara s 20-postotnim udjelom, koliko ima Donja Saska, da uloži veto na strateške odluke. VW je iznimka u njemačkim zakonima, koji propisuju prag za blokirajuću manjinu od 25 posto.

Sud je zaključio da je Njemačka učinila dovoljno kako bi ispunila svoje pravne obveze.

Bernd Osterloh, predsjednik Radničkog vijeća VW-a, pozdravio je odluku. "Jedanaestogodišnja borba radnika VW-a da sačuvaju zakon o VW-u napokon je završena. Ovo je dobar dan za radnike VW-a i Donju Sasku", kazao je, posebno zahvaljujući njemačkoj kancelarki Angeli Merkel na njezinim naporima da obrani zakon.

Smatra također da će odluka pomoći kompaniji da pretekne Toyotu i General Motors i postane prvi svjetski proizvođač automobila do 2018.

Gotovo 90 posto dionica VW-a s glasačkim pravima drže tri strateška dioničara - Porsche, Donja Saska i Katar. Većina vanjskih ulagača ima samo financijski interes u kompaniji putem likvidnijih povlaštenih dionica, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram