Zatvori
Poslovni Puls
07/03/2013

Samsung u posrnuli Sharp ulaže 111 milijuna dolara!

Japanska elektronička kompanija Sharp objavila je da je s južnokorejskim konkurentom Samsungom sklopila ugovor o kapitalnoj injekciji vrijednoj 111 milijuna dolara, a njihovo povezivanje pokazuje tešku situaciju u kojoj su se našli nekadašnji japanski elektronički divovi...

Sharp je objavio da će Samsung kupiti njegove nove dionice u vrijednosti od 10,4 milijarde jena, čime će steći tri posto vlasničkog udjela. Južnokorejski proizvođač pametnih telefona i tablet-računala postat će tako najveći strani dioničar Sharpa. Japanska tvrtka objavila je da će joj taj sporazum pomoći da sredi financije i da će ojačati uzajamno povjerenje između tvrtki koje će iskoristiti Sharpovu tehnologiju zaslona od tekućih kristala za mobilne telefone i tablete. Samsung je pak priopćio da će ta investicija postaviti čvrste temelje za Samsungovu stabilnu opskrbu LCD panelima iz nekoliko izvora.

Japanski elektronički divovi suočeni su s bezbroj problema, uključujući jaki jen, slabu potražnju na ključnim izvoznim tržištima, žestoku konkurenciju, osobito u posrnulim odjelima za televizore te strateške pogreške koje su naštetile njihovim financijama.

Sharp je prošle godine upozorio da se bori za opstanak i položio je svoje sjedište u Osaki kao kolateral za ključne bankovne kredite. Najveći mu je problem jeftina konkurencija u sektoru zaslona od tekućih kristala.

U Samsungu pak mogu očekivati da će im sporazum sa Sharpom proširiti pristup tržištu bez ulaganja u nove proizvodne pogone, tumače analitičari.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram