Zatvori
Poslovni Puls
05/03/2013

Prvi hrvatski električni automobil XD ide u serijsku proizvodnju!

Tvrtka Dok-Ing, prva hrvatska tvrtka koja se počela baviti proizvodnjom električnih automobila, najavila je serijsku proizvodnju svojih elektroautomobila...

Prototip električnog automobila koji su nazvali XD, sada su preimenovali u Loox te će ga serijski proizvoditi, donosi Reuters. Na usavršavanju Looxa radilo se zadnje tri godine i trenutačno je u završnoj fazi testiranja.

"Automobil je dizajniran za gradsku vožnju, za ljude koji si ga mogu priuštiti i koji će ga voziti po gradu, a da nemaju osjećaj da se voze u nekom neopremljenom automobilu", rekao je direktor Dok-Inga Vjekoslav Majetić. Pojašnjava kako je ovo luksuzni automobil koji će konkurirati ostalim mikroautomobilima poput Smarta. Loox je izrađen od posebne vrste čvrstog aluminija te je težak oko 1300 kilograma zajedno s baterijom.

Elektroautomobil će imati do 150 konjskih snaga, a moći će u jednom punjenju prijeći i do 200 kilometara.

"Ima jako dobro ubrzanje, brzinu od 100 kilometara na sat može postići za manje od 7 sekundi. Ima dva nezavisna motora, za lijevu i desnu stranu vozila", pojasnio je Majetić. Njegova tvrtka do kraja 2013. godine primat će narudžbe za automobile, a jedan će stajati oko 50.000 eura, prenosi Večernji.

Foto: Facebook

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram