Zatvori
Poslovni Puls
18/02/2013

Amazon iskorištava dio svojih "posuđenih" zaposlenika u Njemačkoj?

Male plaće, loš smještaj - takvi su navodno uvjeti rada sezonskih radnika koji u Njemačkoj rade za veliku internetsku kompaniju Amazon. Na društvenim mrežama su korisnici pokrenuli akciju za bojkot Amazona...

Amazon je američka trgovačka kompanija koja se bavi prodajom robe preko interneta. Logističke centre u kojima se vrši pakiranje i priprema slanje naručene robe, ima i u Njemačkoj. Reporteri Radio-televizije iz savezne pokrajine Hessen snimili su reportažu o uvjetima pod kojima rade uposleni u Amazonu. Takozvani "posuđeni radnici" koje je Amazonu na određeno vrijeme posredovala, odnosno "posudila" neka druga firma, do svog radnog mjesta moraju putovati i po nekoliko sati. Po šest - sedam ih zajedno živi u malim bungalovima. Radne ugovore dobivaju tek po dolasku u Njemačku, piše DW.

Na početku se radnicima obećava zaposlenje kod Amazona ali im se po dolasku obično nude ugovori drugih firmi koje onda Amazonu posuđuju te svoje radnike. Zaposlenje u tim firmama znači i manje novca. Radnici navodno rade i po 15 sati dnevno, stalno su pod prismotrom osiguranja. Amazon posebno uoči božićnih praznika zaposli tisuće sezonskih radnika iz cijele Europe.

Norbert Faltin dobro poznaje način poslovanja Amazona. On radi u logističkom centru u Koblenzu, aktivan je u sindikatu ver.di i glasnogovornik je osoba od povjerenja kojima se uposleni obraćaju. Isto tako je kako kaže, "100 postotni Amazonac."

Faltin potvrđuje navode iz televizijskog izvještaja i objašnjava da osobe od povjerenja kojima se radnici mogu žaliti, pogotovo oko božićnih praznika imaju pune ruke posla. On smatra da su slučajevi prikazani u reportaži simptomatični za kako navodi, "sistem Amazon". Takvih slučajeva ima i u mnogim drugim logističkim centrima u Njemačkoj. On međutim odbacuje navode da su radnici iz inozemstva, ponajviše iz krizom pogođene Grčke i Španjoske, u Amazonu radnici druge klase.

Njemački potrošači su nakon objavljivanja reportaže o uvjetima rada u Amazonu ljutito reagirali. Na društvenim mrežama su pozvali na bojkot ovog trgovačkog online poduzeća.

No, za Tapia Lillera, stručnjaka za odnose s javnošću i društvene mreže, ova vrsta iskazivanja bijesa predstavlja svojevrsni emocionalni ventil.

"Mnogi koji izražavaju svoje mišljenje su mušterije Amazona".

Liller vjeruje da neki od njih osjećaju da snose suodgovornost.

Izražavanje mišljenja preko socijalnih mreža predstavlja jednu mogućnost da se umiri grižnja savjesti, a da se ipak ne promijene vlastitit postupci.

"Kada se uoči narednog Božića budu kratkoročno morali nabaviti pokloni, onda će mnogi ljudi ponovo naručivati putem interneta i radovat će se ako paket bude isporučen već narednog dana," kaže Liller.

Amazon je najavio da će razmotriti optužbe, pored ostalog i one koje se odnose na to da se u redovima radnika osiguranja nalaze huligani i desni ekstremisti.

"Amazon ne trpi ni diskriminaciju ni pokušaje zastrašivanja", priopćeno je.

Sindikalac Faltin smatra da bi se radnicima koji u Amazonu dobiju posao preko posredničkih firmi najbolje pomoglo kada bi za isti posao dobili istu plaću kao i stalno uposleni radnici u poduzeću.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram