Zatvori
Poslovni Puls
06/02/2013

HT do kraja lipnja "napušta" više od 400 zaposlenika

Hrvatski Telekom (HT) objavio je da su predstavnici poslodavca i sindikata jučer potpisali novi Kolektivni ugovor (KU) koji će biti na snazi do 30. lipnja 2014. godine, a temeljem posebne ponude otpremnina, kompaniju će do kraja lipnja ove godine napustiti 403 zaposlenika...

Usporedo s postizanjem dogovora o potpisivanju novog Kolektivnog ugovora, koji "jamči socijalni mir u idućih godinu i pol dana tijekom kojih neće biti proglašenja tehnološkog viška, za određene su kategorije zaposlenika dogovorene i posebne otpremnine uvećane za 50 posto povrh otpremnina utvrđenih kolektivnim ugovorom", priopćeno je iz HT-a.

"Temeljem te ponude do kraja lipnja ove godine kompaniju napušta 403 zaposlenika", navode iz HT-a. Ukupni trošak otpremnina i povezanih materijalnih prava za te zaposlenike iznosi 201 milijun kuna, a za što su, kako se navodi, sredstva najvećim dijelom rezervirana krajem 2012.

Iz HT-a ističu da je novim Kolektivnim ugovorom dio stavki racionaliziran, pa je tako godišnji regres po zaposleniku sa 6.000 kuna smanjen na 3.000 kuna bruto. Glavnina ostalih materijalnih prava ostala je u nepromijenjenom iznosu, primjerice božićnica od 2.500 kuna, uskrsnica, dar djeci i jubilarne nagrade, navodi se u priopćenju.

Otpremnine, tvrde u HT-u, ostaju među najvišima u državi, u prosječnom iznosu od 360.000 kuna bruto troška kompanije po zaposleniku.

Uz ostalo, i novi Kolektivni ugovor regulira vrednovanje zaposlenika prema učinku, pa se njime osigurava 2 posto proračuna za povišenje plaće sukladno procjeni menadžera u 2013.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram