Zatvori
Poslovni Puls
14/01/2013

Suosnivač legendarnog internet servia Reddit.com počinio samoubojstvo

Poznati svjetski aktivist za slobodu interneta Aaron Swartz pronađen je mrtav u svom stanu u New Yorku. Policija je objavila kako je riječ o samoubojstvu, a to je potvrdio i njegov ujak i odvjetnik Eliot Peters dodajući kako je Swartz patio od depresije. Swartz je imao svega 26 godina...

Swartz će prije svega ostati zapamćen kao gorljivi zagovornik slobode interneta, koji je često bio na udaru državnog aparata. Tako je više puta sumnjičen za hakiranje, a prije dvije godine optužen je zbog masovnog preuzimanja dokumenata, odnosno akademskih članaka MIT-a iz online arhive JSTOR.

Naime, naumio ih je besplatno dijeliti preko servisa. Swartz je tvrdio kako nije kriv za prijevaru, računalnu prijevaru i nezakonito pribavljanje informacija iz zaštićenog računala, a JSTOR je na kraju odustao od tužbe te ponudio u ograničenom izdanju svoje časopise. No država nije odustala od svoje tužbe tvrdeći da je ipak riječ o krađi.

No, Swartz i njegovi simpatizeri tvrdili su kako je jedini cilj zapravo bio omogućiti javan i besplatan pristup tim akademskim materijalima.

"Samoubojstvo je proizvod lošeg američkog kaznenopravnog sustava", objavila je Aaronova obitelj koja je ogorčena na američko pravosuđe. Swartz je bio aktivan i kao član i osnivač "Demand Progress", koja se bori protiv cenzure na internetu. Postao je poznat sa svega  14 godina kada je bio dio tima koji je izradio prvu verziju RSS-a. Nakon tog uspjeha pokrenuo je Infogami tvrtku koja će kasnije postati globalno poznati Reddit, prenosi Index.hr.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram