Zatvori
Poslovni Puls
19/12/2012

IBM: Računala će uskoro imati osjete dodira, vida, sluha...!

IBM je objavio svoje osmo godišnje izvješće "5 in 5", odnosno pet tehnologija za koje vjeruje da će promijeniti svijet u narednih pet godina...

Ove godine IBM govori o pet osjetila i kako možemo napraviti naša računala da rade više kao ljudska bića. Osjeti dodira, vida, sluha, okusa i mirisa su predmet IBM-ovih ovogodišnjih predviđanja, a IBM-ovi istraživači već ispituju na koji način će računala koristiti ta osjetila narednih godina.

Primjerice, IBM-ovi istraživači demonstrirali su kako vibracije na uređajima koji se drže u ruci mogu biti iskorištene za prenošenje osjeta teksture. Tehnologije vezane uz vid omogućit će prepoznavanje važnih informacija na slikama i tokom nesreća i tragedija osigurati bržu analizu informacija i donošenje odgovarajućih odluka. Tehnologije vezane uz zvuk trebale bi omogućiti da se čuju važne informacije, poput plača djeteta ili napuknuća u mostovima i zgradama i spriječiti tragediju prije nego je bilo tko ozlijeđen. Na temelju mirisa koje naše tijelo generira liječnici bi trebali moći otkriti različite bolesti prije nego je to moguće klasičnim metodama.

Među najzanimljivijim istraživanjima vezana su ona uz osjet okusa. Naime, ona su usredotočena na to kako ljudi doživljavaju hranu i različite okuse, te bi trebala pomoći u promicanju zdravije prehrane. Kad potpuno razumijemo što potiče ljude na jedenje određene hrane, odnosno odbija od druge, moći će se prilagoditi obroci kako bi zadovoljili želje korisnika za okusom, uz istovremeno osiguravanje da hrana sadrži sastojke koji su stvarno potrebni tijelu.

Više informacija može se pronaći na IBM-ovim stranicama, gdje se mogu vidjeti i prijašnja predviđanja, odnosno procijeniti koliko su bila (ne)točna, prenosi HRT.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram