Zatvori
Dario Alfirevic
12/06/2012

KOMENTAR: Palac gore za Josipovićev poziv američkim ulagačima na Facebooku

Josipović poručuje: Startup zajednica je tema od nacionalne važnosti, a Hrvatska je spremna na investicije. Potpuno je nevažno što je predsjednik Josipović pozivnicu uputio Dave McClureu upravo putem Facebooka. Bitnije je što u pozivnici doista piše...

Činjenica da je Dave McClure dobio Facebook pozivnicu od Predsjednika da dođe u Hrvatsku je po koječemu važna. Kritičari ovakog poteza će reći da je Josipovićeva pozivnica, u stvari, potez čelnika jedne gospodarski očajne zemlje te da Facebook nije medij putem kojeg se razgovara s investitorima. Afirmativni stavovi o ovakvom potezu Pantovčaka su, uglavnom, usmjereni na podršku svježem komunikacijskom pristupu te na proaktivnost.

Skepsa prema ovakvom potezu dolazi iz neuobičajenosti forme, dok su pozitivni stavovi usmjereni na sadržaj Facebook pozivnice. Temeljno pitanje ovdje jest što nam je važnije – forma ili sadržaj. Pogledajmo istini u oči. Hrvatska je siromašna zemlja, izbrazdana ožiljcima recesije. Ožiljci recesije neće nestati pretjeranim formaliziranjem. Čak je i uz poštivanje forme moguće da umjesto pravih investitora u Hrvatsku stignu tajnice i izrađivači suvenira (tome smo već svjedočili), a ne osobe kao što je Dave McClure.

Iz pozivnice se može iščitati da je Pantovčaku doista poznato što se događa u hrvatskoj startup zajednici. Nadalje, može se zaključiti da se ustavno-pravno određenje predsjedničkih dužnosti ne mora značiti da Predsjednik RH mora biti fikus. Naime, očito je moguće biti politički trend-setter na poticanju konkretnih projekata i dokazivanjem da predsjedničko, i općenito, državno protokolarenje ne mora samo sebi svrhom. Da je birokracija sama sebi svrhom nije potrebno posebno argumentirati. Ta, tome svjedočimo iz dana u dan.

Osim što je ova pozivnica doista upućena protagonistu ideje GOAP-a, ona je i snažna poruka Vladi RH. Kroz pozivnicu se jasno podržava rad Vlade RH na području poticanja poduzetništva te na nj stavlja dodatno breme odgovornosti za uspjeh projekata koji se odvijaju u startup zajednici u Hrvatskoj. Ova pozivnica je indirektni institucionali aplauz ideji kojom se bavi Crane, stavovima koje zastupa CISEx, te događajima poput Startup Live Split ili Seedcamp Zagreb. Upravo je ovom pozivnicom, osim Dave McClure-a, jasnu poruku dobila i Vlada RH: “Dobro slušajte što Vam poručuje startup zajednica i pomozite im da uspiju. Potencijal je velik.”

Bilo bi logično očekivati da će se Vlada RH, a posebno MINPO i ministar Maras, nasloniti na ideju ove pozivnice, maknuti se od formaliziranja i početi se baviti pravim poticanjem rasta startup zajednice u Hrvatskoj. Bilo bi tužno da ova pozivnica bude pucanj u prazno. Nominalno, Poduzetnički impuls je dobra ideja, no ideja sustavnog i stvarnog poticanja startup projekata realno leži negdje dalje. Pravo poticanje leži u stvaranju ekonomskog, financijskog, poreznog… okruženja u kojem se svakodnevno smanjuju birokratske barijere startup poslovanju, a koje bi bilo atraktivnije i lokalnim i stranim investitorima. Stvarno određenje Vlade RH prema privlačenju stranih investitora za sada postoji samo na deklarativnoj razini – vrijeme je da se krene konkretno nešto i raditi. Kao što je Pantovčak krenuo konkretno s Dave McClureom.

Poruka je jasna: Res, non verba.

Respect.

Pročitajte još od ovog autora:

- KOMENTAR: Evo zašto nepotrebna birokracija ostaje rak-rana hrvatskog gospodarstva

- KOMENTAR: Bez reforme sindikalnog sustava nema promjena na tržištu rada

Komentar je uz dopuštenje u cijelosti prenesen s osobnog bloga Daria Alfirevića, bivšeg člana Uprave Overseas Expressa.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram