Zatvori
Poslovni Puls
08/06/2012

Razvoj širokopojasnog interneta do 2016. otvorit će milijun novih radnih mjesta u EU

Ericsson je u petak objavio drugi globalni izvještaj o ICT prometu i tržištu koji predviđa da će 2017. godine 85 posto svjetskog stanovništva biti pokriveno 3G mrežama...

Polovica svjetskog stanovništva u narednih pet godina bit će pokrivena 4G mrežama, broj korisnika pametnih telefona doseći će tri milijarde (naspram 700 milijuna 2011. godine), a globalni podatkovni promet bit će veći 15 puta, prenosi Vjesnik.

Širokopojasni internet u Hrvatskoj, napokon je dosegao gustoću od 20 posto, što znači da za zemljama EU-a, koje u prosjeku imaju 26 postotnu pokrivenost još uvijek, zaostajemo, a što bi nova Strategija razvoja širokopojasnog pristupa internetu u Hrvatskoj od 2012. do 2015. godine trebala promijeniti.

Naime, najveći rast i motor cijelog tržišta telekomunikacija postao je brzi internet i usluge koje se na njega nadopunjuju. Stoga EU do 2016, odnosno u sljedeće četiri godine namjerava uložiti oko 850 milijuna eura u gospodarske aktivnosti koje se odnose na širokopojasni internet i time otvoriti oko milijun novih radnih mjesta.

Međutim, u Hrvatskoj se u tu svrhu namjerava investirati 105 milijuna kuna u ovoj godini iz Provedbenog programa. Više od polovice namijenjeno je priključivanju škola, zdravstvenih ustanova te poštanskih i mjesnih ureda na širokopojasni pristup, što je samo prvi korak prema rastu zamrlog gospodarstva.

Inače, na svijetu je broj korisnika u mobilnim mrežama dosegao 6,2 milijardi, a 170 milijuna novih je nadodano tijekom kvartala.

Za mnoge ljude širom svijeta mobilni telefon bit će jedino sredstvo pristupa internetu. Prema izvještaju, do 2017. će broj korisničkih identiteta u mobilnim mrežama gotovo doseći devet milijardi, a m2m komunikacija će biti nadodana ovim brojkama.

Što se tiče mobilnog širokopojasnog pristupa, predviđa se da će doseći pet milijardi pristupa 2017. godine, u usporedbi s jednom milijardom koja je ostvarena krajem 2011. godine.

Predviđa se nastavak rasta mobilnog podatkovnog prometa. Između prvog kvartala 2011. i prvog kvartala 2012. on se udvostručio, a glavni pokretač je video. Pametni telefoni su također, i nastavit će biti, glavni pokretač prometa.

Podaci u izvještaju pokazuju razlike između zemalja i regija. Vezano uz porast broja mobilnih korisničkih identiteta u prvom tromjesečju vodi Kina s 39 milijuna, a slijedi ju Indija s 25 milijuna. Azijsko-pacifička regija je prva s 93 milijuna, a Afrika druga s 30 milijuna.

Glavni stalni trend je da sve postaje mobilno. Ova evolucija je uglavnom pokretana većom potrebom ljudi za povezanosti s bilo kojeg mjesta i u bilo koje vrijeme te korištenjem video sadržaja, usluga temeljenih na računalnom oblaku te interneta, no također i porastom m2m povezivosti.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram