Zatvori
Poslovni Puls
31/03/2012

"Jadnici" koji sastavljaju iPhone i iPad zarađuju više od mnogih u Hrvatskoj

Pomalo bizaran obrat dobiva priča vezana uz ubitačne radne sate u Foxconnovim tvornicama u Kini, koji za Apple proizvodi iPade i iPhoneove. Zbog serije samoubojstava koja su se prošle godine dogodila u tvornicama Foxconn javnost se počela pitati o uvjetima u kojima radnici rade...

Podsjetimo, US Fair Labor Association je zatražio od Applea da istraži kakvi su radni uvjeti u tvornicama Foxconn nakon što su dobili informacije o prekovremenom radu i lošoj sigurnosti radnika. FLA je tada postigla dogovor da se smanji broj radnih sati te da radnici budu bolje zastupljeni, a Apple je navodno u potpunosti prihvatio preporuke iz izvještaja, prenosi Index.

Broj maksimalnih radnih sati u Foxconnu je smanjen, ali to kod radnika, čini se, nije izazvalo oduševljenje već zabrinutost, jer će se to osjetiti i na njihovoj plaći.

"Mi smo tu da radimo, a ne da se igramo. Naš dohodak nam je vrlo bitan", kazao je za Reuters Chen Yamei iz Hunana koji u tvornici radi već četiri godine.

"Upravo nam je rečeno da smijemo odraditi maksimalno 36  prekovremenih sati mjesečno. Vjerujte mi, većina nas je nesretna zbog toga. Da su rekli 60 sati, to bi još bilo prihvatljivo, ali 36 je premalo", kazao je Chen koji zarađuje 634 dolara mjesečno.

Iako je "ubijanje od rada", što je u Foxconnu dosad bila standardna praksa, bez dvojbe za svaku osudu, pomalo bizarno zvuči činjenica da mnogi radnici zapravo žele još više posla. Uhvaćeni u vrtlog realnosti surovog kapitalizma, mnogi koji iz provincija dolaze u tvornice žele što brže zaraditi neke novce s kojima mogu skrbiti o obiteljima koje su ostavili na selu, piše Reuters, a prenosi Index

Da, dobro ste pročitali! 634 dolara mjesečno!

Spomenuti tvornički radnik Chen tako zarađuje oko 3.500 kuna mjesečno, što je znatno više nego što dobivaju brojni radnici u Hrvatskoj.

Ako su ove informacije zaista točne, možda je došlo vrijeme da američki mediji možda malo prebace fokus s Foxconna na Hrvatsku?

Pročitajte još:

- Nakon Microsofta i Apple planira ubirati 5 do 15 dolara po svakom prodanom Android uređaju?

- Pogledajte kako izgleda život kineskih tinejdžera koji sastavljaju vaše iPhoneove (VIDEO)

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram