Zatvori
Poslovni Puls
09/01/2012

Nakon Groupona i Zynga zabilježila ozbiljan pad vrijednosti dionica na burzi

Iako je jedna od glavnih tema 2011. godine bio izlazak titana internet industrije na burzu - tzv. "internet dionice" u prvim danima nove godine ne prolaze najbolje...

Nakon što smo prije nekoliko dana pisali o Grouponu, sada nešto slično možemo učiniti i u slučaju Zynge, popularne tvornice Facebook video igara koja je sredinom prošlog mjeseca izašla na burzu kroz IPO vrijedan 1 milijardu dolara.

Zynga je nakon uspješno odrađenog IPO-a imala tržišnu vrijednost od 9 milijardi dolara.

Nakon posljednje prošlotjedne trgovine, Zynga vrijedi "samo" 6,16 milijardi dolara - što će samo pridonijeti kritici tehnoloških analitičara koji već mjesecima upozoravaju na prenapuhane procjene vrijednosti internet kompanija koje su nakon desetogodišnje "suše" prošle godine ponovno otkrile IPO tržište.

U prvih 9 mjeseci prošle godine Zynga je ostvarila prihode od 828 milijuna dolara, a neto dobit u istom razdoblju iznosila je 30,7 milijuna dolara. Zynga 90 posto svojih prihoda povlači iz prodaje poboljšanja i virtualnih predmeta u svojim društvenim igrama koje na Facebooku igra više od 200 milijuna korisnika.

Analitičari upozoravaju kako je Zyngino carstvo izgrađeno na uspješnicama poput FarmVillea i CityVillea - u opasnosti ukoliko kalifornijska tvrtka na počne nizati nove hitove.

U svojoj nedavnoj analizi, analitičari Trefisa tako zaključuju kako Zynga "očajnički" treba novi "mega-hit" kako bi se nastavio "eksplozivni" rast broja korisnika u kojem je tvrtka do sada uživala.

Dioničari Zynge svakako imaju razloga biti zabrinuti, igre koje je Zynga lansirala prošle godine poput "Mafia Wars 2" i "Empires & Allies" nisu prihvaćene sjajno od Facebookovaca i to usprkos iznimno snažnoj marketinškoj kampanji koja je prethodila lansiranju.

Pročitajte još:

- Sa 100 milijardi dolara Facebook predvodi novi val internet kompanija koje će izaći na burzu iduće godine

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram