Zatvori
Poslovni Puls
29/12/2011

Sa 100 milijardi dolara Facebook predvodi novi val internet kompanija koje će izaći na burzu iduće godine

Dok se polako bližimo odbrojavanju posljednjih sati u tekućoj godini, vrijeme je da bacimo pogled na ono što nas čeka iduće godine...

A kada su u pitanju velike internet kompanije, vjerojatno najočekivaniji događaj iduće godine biti će Facebookov izlazak na burzu. Sve upućuje na to da će Facebook svoju inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) odraditi negdje tijekom prvog ili najkasnije drugog kvartala iduće godine. IPO će tržišnu vrijednost Facebooka vjerojatno podići na oko 100 milijardi dolara, dok će kompanija Marka Zuckerberga prikupiti oko 10 milijardi dolara dodatnog kapitala za širenje i daljnji rast.

Bloomberg je izračunao da će iduća godina  biti rekordna za američke internetske IPO-ove još od 1999. godine prije pucanja tzv. "dot com balona". Bila je to godina u kojoj su američke internetske kompanije kroz IPO-ove prikupile rekordnih 18,5 milijardi dolara dodatnog kapitala. Malo je vjerojatno da će 2012. godine ta brojka biti premašena. Jer bez obzira na ponovni entuzijazam za ulaganjem u internet dionice, financijska tržišta i dalje su u velikoj panici zbog nastavka europske dužničke krize i pogoršanja prognoza za oporavak globalne ekonomije.

Osim Facebooka, iduće godine svi očekuju i IPO-ove popularnog servisa za ocjenjivanje restorana Yelp i digitalne medijske mreže GlamMedia.

Za razliku od američkog, europsko IPO tržište je ove godine gotovo u potpunosti presušilo...

Najveći ovogodišnji tehnološki IPO bio je onaj njemačkog RIB Softwarea (145 milijuna eura), dok su neke kompanije odlučile preskočiti Europu u zamjenu za SAD, poput ruske internet tražilice Yandex koja je sredinom godine prodajom dionica na Njujorškoj burzi prikupila 1,4 milijarde dolara dodatnog kapitala, a isto sljedeće godine navodno namjerava učiniti i najveća ruska društvena mreža VKontakte.

I uza sve probleme, 2011. godinu ćemo sigurno pamtiti po ponovnom uzletu dionica internet kompanija. Tako su ove godine na burzu izašle Zynga, Groupon, Pandora, HomeAway, Linkedin i brojne druge manje internet kompanije.

Iako vraćanje internet kompanija na javna tržišta pokazuje kako nakon dugo vremena ulagači ponovno imaju veliko povjerenje u internet biznis, analitičare i dalje zabrinjava činjenica da gotovo niti jedna internet dionica nije zabilježila značajniji rast cijene u odnosu na IPO razinu.

Hoće li se to promijeniti izlaskom Facebooka na burzu - doznat ćemo tek za nekoliko mjeseci...

Pročitajte još:

- Faceboook do kraja godine može računati na neto dobit od nevjerojatne 1 milijarde američkih dolara

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram