Zatvori
Poslovni Puls
16/12/2011

SAVJET: Hrvatski startupovi, ako želite osvojiti Europu možda morate razmisliti o selidbi u London

Jedan od najvećih insajdera domaće startup scene nudi savjet kako "pokrenuti posao u Europi"...

Prije svega treba imati na umu činjenicu da je “pokrenuti vlastiti posao” jedan jako širok pojam, i jako je teško dati jedinstven odgovor. Vrlo su velike razlike želite li pokrenuti pekaru, internet startup, hotel ili čeličanu, pa ću se ja stoga fokusirati na područje koje najbolje poznajem, a to su internet (i drugi tehnološki) startupi. Također, odgovoru se može pristupiti s dva aspekta, usko povezana ali ipak zasebna: gdje je najpovoljnija klima za pokretanje biznisa općenito, te gdje je to najpovoljnije za mlade ljude, tj. one koji imaju određene sposobnosti i energiju, ali nemaju kapitala i drugih hardcore preduvjeta za pokretanje posla.

Što se tiče prvog aspekta pitanja, odmah možemo reći da je sam proces pokretanja tvrtke u dosta Europskih zemalja znatno jednostavniji nego u Hrvatskoj. Odličan alat za brzo pronalaženje svih detalja je odličan projekt Svjetske banke Doing Business, na čijem sajtu se može pronaći statistika za 183 zemlje svijeta, podijeljena u nekoliko kategorija lakoće (ili teškoće) obavljanja posla u toj zemlji.

Ako tablicu sortiramo po stupcu “Starting a Business”, vidjet ćemo da su na prvih nekoliko mjesta vrlo daleke zemlje: Novi Zeland, Australia, Kanada, Singapur i Hong Kong, dok nas na šestom mjestu očekuje iznenađenje: Makedonija, koja je i prema ukupnom rankingu na zavidnom dvadeset i drugom mjestu (no, uvid u pojedine indekse otkriva malo drugačiju sliku, pa je tako za proces prikapčanja na električnu mrežu među lošijima u svijetu). Kako je pitanje bilo ograničeno na Europsku uniju, brzo ćemo naići na Irsku (dijeli 13. mjesto s SAD-om) i Veliku Britaniju (19.), a u prvih trideset su još i Francuska (25.), Portugal (26.) te Slovenija (28.). Hrvatska je po ovoj kategoriji na 67. mjestu (što je pad od deset mjesta u odnosu na prethodnu godinu), no ni ta brojka nije realna jer uzima u obzir samo službenu proceduru, a ne i stvarne probleme recimo s odobravanjem naziva tvrtke, koji postoje mimo svih pravila i propisa.

U praksi, najpraktičnije osnivanje tvrtke nudi Velika Britanija, gdje se tvrtka može otvoriti putem Interneta, za svega dvadesetak eura, pod uvjetom da imate na raspolaganju adresu na koju vam može stizati pošta (a ako ju nemate, vrlo je lako iznajmiti adresu samo za tu svrhu). Nešto je teže dobiti poslovni račun u britanskoj banci, ali s registriranom pravnom osobom možete otvoriti račun negdje drugdje u EU.

Ako se usmjerimo na drugi aspekt, pod pretpostavkom da govorimo o tehnološkim startupima, dobro je poznato da u svijetu postoji jedno the mjesto za pokretanje takve tvrtke, a to je Silicon Valley. No, ako smo se odlučili fokusirati samo na zemlje Europske unije, vidjet ćemo da se ovdje — umjesto jednog središnjeg über-središta — u posljednje se vrijeme isprofiliralo nekoliko manjih žarišta u kojima se može naći snažan startup community, te gdje je infrastruktura vrlo razvijena:

- London je po mnogočemu europsko središte startup zajednice, prije svega počevši od činjenice da je u njemu tradicionalno smještena glavnina britanske financijske struge, pa i brojni venture fondovi, no tu su se razvije i brojne druge inicijative poput Seedcampa i TechHuba, a i gradske vlasti su se uključile u promociju razvoja tog segmenta poduzetništva kroz projekt TechCity.

- Berlin je u posljednje vrijeme počeo privlačiti sve više tehnoloških projekata, a i neki VC fondovi su tamo preselili svoje sjedište. Dosta povoljan najam poslovnog prostora (za EU uvjete), kvalitetna infrastruktura i tradicija kreativne zajednice posebno privlači mnoge mlade osnivače. HackFwd je upravo zato svoja posljednja dva Build eventa održao tamo, nakon šest održanih na toplijoj, ali dalekoj Mallorci.

- Pariz nije još toliko jak po broju startupa, ali već činjenica da se u njemu održava najveće tahnološka konferencija u Europi LeWeb, te da je na svega par sati brze vožnje vlakom od Londona (a pritom je neusporedivo ugodniji za život) čini ga vrlo zanimljivim mjestom za pokretanje posla.

- Baltik je regija s vrlo dugomtradicijom u visokoj tehnologiji, no u posljednje vrijeme — što je vjerojatno potaknuto uspjehom Skypea, najvećim dijelom razvijenog u Estoniji — iz tamošnjih zemalja stiže niz uspješnih startupa, te pratećih inicijativa, kao što su Startup Sauna i TechHub Riga.

- Ostali: Barcelona, Beč i drugi europski gradovi imaju sve aktivniju startup scenu, sa sve brojnijim ulagačima, inkubatorima i drugim aktivnostima.

Ukratko, moglo bi se reći kako je moj savjet mladim ljudima koji žele pokrenuti vlastiti posao u Europi: osnujte tvrtku u Velikoj Britaniji, te se preselite tamo gdje vam je najugodnije i najefikasnije živjeti i raditi.

Ovaj tekst je preuzet uz dopuštenje autora s autorovog bloga!

Pročitajte i druge tekstove ovog autora za PoslovniPuls:

- KOMENTAR: Natjecanja internet startupova najobičniji su gubitak vremena za sve sudionike

- Reindustrijalizacija neće riješiti naše probleme – nove tehnologije drastično su promijenile poslovno okruženje

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram