Zatvori
Poslovni Puls
07/12/2011

LOŠE: U ovoj godini očekuje se pad domaćeg IT sektora od 2,7 posto, blagi oporavak tek iduće godine

Potrošnja proizvoda i usluga informatičke tehnologije u Hrvatskoj u 2011. opast će  za 2,7 posto prema godinu dana prije; na  1,03 milijardi dolara. U 2012. godini, nakon tri uzastopne godine pada, očekuje se rast od 2,3 posto, odnosno obujam IT potrošnje od  1,05 milijardi dolara...

Ovo su osnovni pokazatelji upravo revidirane projekcije rasta IT tržišta analitičke kuće IDC Adriatics (prethodna prognoza objavljena je u travnju ove godine). Nova projekcija temelji se na IDC-evim kvartalnim istraživanjima, nalazima anketa IT industrije i krajnjih korisnika, Fininim financijskim rezultatima IT industrije za prva tri tromjesečja, carinskim podacima te kontaktima s vodećim kompanijama domaće IT scene, navodi se u priopćenju.

"Daljnje slabljenje konjunkture i očekivanja ionako krhkog gospodarskog rasta u zemlji i pogoršanja gospodarske okoline u okruženju  te nedavni parlamentarni izbori  dodatno su pogodili IT potrošnju u tekućoj godini i zbog toga je naša projekcija za 2011. korigirana na dolje, a za 2012. značajno umanjena", ističe Boris Žitnik, direktor IDC Adriatics-a. "No, i pri tom treba naglasiti da se i ta prognoza temelji na pretpostavkama da neće doći do dramatičnih kretanja vezanih uz sposobnost servisiranja vanjskog duga i javne potrošnje u zemlji kao ni ozbiljnih lomova u svjetskoj ekonomiji. U suprotnom svako prognoziranje ionako gubi smisao."

Prema prognozi, u 2011. sve sastavnice hrvatskog IT tržišta, hardver, softver i IT usluge zabilježile su pad. Jedini segmenti tržišta koji su, unutar toga, rasli bili su pametni telefoni (smartphone), mrežna oprema te usluge vezane uz projektiranje i integraciju cloud rješenja.  Potrošnja na hardver i dalje  zauzima oko polovice vrijednosti ukupnog IT tržišta, a slijede ga isporuke IT usluga i softvera.

Skroman rast hrvatskog IT tržišta koji se očekuje se u 2012. godini bit će odraz izvjesnog gospodarskog oporavka, daljnjih ulaganja i primjene cloud i mobilnih rješenja  te rasta investicija vezanih za pristupanje Hrvatske Europskoj Uniji. Naravno, mnogo toga ovisit će o stavu o novim tehnologijama i odgovarajućim ulaganjima nove administracije, ističe se u priopćenju iz IDC-a.

Pročitajte još:

- Evo kako Hrvatska već sutra može postati “Silicijska dolina” istočne Europe! Vrlo jednostavno…

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram