Zatvori
Poslovni Puls
25/10/2011

Ako je pitati Google i financijere Facebooka i Zynge budućnost je u...inteligentnim sobnim termostatima !?

A mi smo naivno mislili da je budućnost u društvenim mrežama i digitalnim medijima...

Tony Fadell, čovjek koji je bio na čelu Appleovog tima koji je proizveo revolucionalni glazbeni player iPod - ima poprilično nekonvencionalan novi biznis. Fadell je nakon odlaska iz Applea 2008. godine osnovao kompaniju "Nest" koja je odlučila riješiti probleme visokih računa za grijanje kroz zanimljivu aplikaciju najmodernije tehnologije.

Fadellov "Nest" proizvodi - digitalne sobne termostate!

Fadell vjeruje kako njegov tim možete pretvoriti jedno poprilično dosadno kućno pomagalo u "sexy" proizvod kroz vrhunski dizajn i tehnologiju. U uspjeh njegovog proizvoda uvjereni su i dečki iz Googleove ulagačke tvrtke Google Ventures, te veliki venture capital fond Kleiner Perkins (Facebook, Zynga, Groupon...) i brojni drugi ulagači koji su u "Nest" uložili nešto više od 50 milijuna dolara.

Nestov digitalni termostat zapravo je poprilično zanimljiv komad moderne tehnologije koji obećava velike energetske uštede. Nest je opremljen tehnologijom koja prepoznaje Vaše dnevne navike i po njima regulira sobnu temperaturu. Tako će Nest po noći automatski sniziti sobnu temperaturu i zatim je povećati nekoliko minuta prije Vašeg buđenja. Osnivači napominju kako Nest nikada ne prestaje "učiti" Vašu dnevnu rutinu.

Zvuči zanimljivo, ali veliki problem za Nest mogla bi biti cijena od 250 dolara, koja je oko 5 puta veća u odnosu na standardne cijene kućnih termostata na američkom tržištu. Fadell očito slijedi Appleovu filozofiju - skuplje je bolje.

U nastavku pogledajte jedan promotivni video iz Nesta koji objašnjava ovdje opisanu ideju digitalnog kućnog termostata:

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram