Zatvori
Poslovni Puls
11/10/2011

Reindustrijalizacija neće riješiti naše probleme - nove tehnologije drastično su promijenile poslovno okruženje

Većina ljudi nažalost toga nije svjesna, ali upravo se nalazimo usred velike tranzicije i promjene u načinu rada i poslovanja, koja će podjednako promijeniti način života kao što je to učinila industrijska revolucija prije dvjestotinjak godina...

Seth Godin je na tu temu jako dobro napisao:

Job creation is a false idol. The future is about gigs and assets and art and an ever-shifting series of partnerships and projects. It will change the fabric of our society along the way. No one is demanding that we like the change, but the sooner we see it and set out to become an irreplaceable linchpin, the faster the pain will fade, as we get down to the work that needs to be (and now can be) done.

Kao što je industrijalizacija potjerala ljude s polja u tvornice, tako ova nova revolucija — nazovimo ju “softverizacija”, a koju je Marc Andreessen savršeno opisao citatom In short, software is eating the world. — seli ljude iz tvornica u individualne urede ili čak i kuće. Kao što industrijalizacijom nije nestala potreba za poljoprivredom, i dalje će postojati tvornice i velike firme, ali one će uglavnom a) zapošljavati robote i b) biti u zemljama s velikom populacijom i jeftinom radnom snagom.

Političari obožavaju industrijalizaciju, iz dva razloga: a) ona im omogućuje da s jednog mjesta upravljaju velikim brojem ljudi, kroz relativno mali broj velikih tvrtki na koje imaju izravan utjecaj, te b) zato što ih je ona i stvorila, prije nje se na vlast dolazilo ili rođenjem ili silom. Zato ne očekujem da tako skoro oni uvide ovu promjenu koja se događa, ali to će na kraju biti neminovno. Svi pokušaji da se na silu zadrži status quo osuđeni su na propast.

Ukratko, očekuje nas razdoblje vrlo dinamičnog poslovnog okruženja, bez osigurane sigurnosti i stabilnosti radnog mjesta, ali s puno prilika za one koji će se najbolje prilagoditi. Česte promjene radnih mjesta, rad s udaljene lokacije (bilo to od kuće, iz privatnog ureda ili dijeljenih prostora, kojih će biti sve više) i paralelni rad za više poslodavaca bit će pravilo, a ne više iznimka. Značaj formalne edukacije i “papira” postat će sve manji, jer će se puno više cijeniti konkretno iskustvo i znanje stečeno u praksi.

Za kraj ću prenijeti odličan citat Chrisa Dixona: Predicting the future of the Internet is easy: anything it hasn’t yet dramatically transformed, it will. Jedino bih ja riječ “Internet” zamijenio riječju “world”…

P.S. Ovaj članak je izvorno nastao kao komentar na odličnu analizu Nenada Bakića u članku Visoka nezaposlenost će vjerojatno biti dugoročan i žilav problem.

Komentar prenosimo uz izričito dopuštenje autora

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram