Zatvori
Foto: Nije istina da nitko ne želi plaćati za glazbu, no istina je da nitko ne želi davati 100 kuna za glazbeni CD ili DVD...
Poslovni Puls
01/03/2011

Mudra hrvatska glazbena industrija u 2011. godini shvatila da budućnost leži u digitalnom downloadu...

U 2010. ukupno je prodano 1,4 milijuna CD-a, singlova i DVD-a, od čega 1,12 milijuna domaćih i 290 tisuća inozemnih. Broj prodanih inozemnih nosača zvuka jasno govori da je glazba inozemnih izvođača još od ranije pogođena nelegalnim downloadom, ističe se u priopćenju Instituta hrvatske glazbe...

Donekle dobra vijest je da prodaja glazbe u digitalnom obliku bilježi rast od oko 11 posto u odnosu na 2009. godinu. No ni tu nije lako biti optimist - dok je računalni download porastao za 56 posto, download preko mobilnih uređaja je protekle godine po prvi put pao - i to za gotovo 14 posto, prenosi T-Portal.

Situacija je još poraznija ako se zna da u ukupnoj svoti legalno naplaćene glazbe, na onu digitalno kupljenu, preko PC-a ili mobitela, otpada tek nešto malo više od 2 posto.

Unatoč slabom odazivu kupaca na ponudu online glazbenih servisa, predstavnici domaće glazbene industrije procjenjuju da budućnost leži u digitalnoj glazbi i promjenama tržišnih modela.

"Jedino rješenje za autore i glazbenu industriju u cijelosti je zajednički izlazak na online glazbenu scenu  svih iz glazbenog biznisa, da bi ponudili tržištu atraktivan glazbeni servis po uzoru na svjetske uspješnice. Ujedno, važno je edukacijom i korektnim pravnim okvirom zamijeniti ilegalni download legalnim", poručio je Nenad Marčec, glavni direktor Službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja, prenosi T-Portal.

Dobro ste se sada 2011. godine sjetili online glazbenog servisa kojeg domaći potrošači traže već godinama.

Nije istina da nitko ne želi plaćati za konzumiranje glazbu, no istina je da nitko ne želi davati 100 kuna za glazbeni CD ili DVD.

Rado bismo recimo plaćali neku mjesečnu pretplatu i uživali u bogatom katalogu domaće glazbe...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram