Zatvori
Foto: Vlada sprema cijeli niz inicijativa kojima će Hrvatsku učiniti poželjnom destinacijom za svjetske IT kompanije...
Poslovni Puls
07/02/2011

Hrvatska vlada želi privući velike IT kompanije: Želimo Facebook i Google u Hrvatskoj!

Desetak godina nakon što je ostatak svijeta shvatio da se u IT sektoru krije ogromni potencijal i mogućnost za enormnu zaradu, isto je navodno otkrila i hrvatska vlada koja sprema cijeli niz inicijativa kojima će Hrvatsku učiniti poželjnom destinacijom za svjetske IT kompanije poput Googlea ili Facebooka...

Tu je informaciju za Jutarnji list potvrdilo nekoliko sugovornika iz Vladinih krugova, među kojima je i novi potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević. Namjera je novog ekonomskog tima premijerke Jadranke Kosor u Hrvatsku dovesti što je moguće više kompanija iz IT sektora, koje su nas dosad zaobilazile u širokom luku, ulazeći na europsko tržište uglavnom preko Irske.

"Želimo poticati ulaganja u sektor visokih tehnologija, jer je to grana u kojoj vidimo budućnost", tvdi novi potpredsjednik za ulaganja Milošević.

Po novom, država bi posebno poticala investicije u tehnološko-inovacijske aktivnosti, po kojima Hrvatska gotovo da je priljepljena za europsko dno, piše Jutarnji list.

Stoga bi se izmjenama Zakona o poticanju ulaganja, koji je na snazi od 2007., investitorima koji ovdje ulože novac u visoke tehnologije omogućilo bi da pravo na povlastice ostvare po ‘labavijim’ uvjetima od drugih ulagača. Tako, primjerice, ulagač koji u Hrvatskoj u proizvodnju u IT sektoru uloži 10 milijuna eura, više neće morati otvoriti 75 novih radnih mjesta, kako bi ostvario pravo na oslobađanje od plaćanja poreza na dobit tijekom razdoblja od 10 godina.

Za legalno neplaćanje poreza na dobit tijekom cijelog desetljeća ubuduće bi mu bilo dovoljno da zaposli 50 ljudi.

Sve ovo zvuči sjajno, no teško da će jedan Google ili Facebook otvoriti svoj ured u Hrvatskoj.

Za sada se pokazalo kako velike međunarodne IT kompanije svoja europska poslovanja uglavnom vode iz Irske ili Velike Britanije, a u nekim slučajevima iz Njemačke ili Francuske. Iako je do sada bilo nekih primjera kada su tvrtke otvarale svoje podružnice u zemljama južne i južno-istočne Europe.

Ostaje i pitanje što s radnom snagom. Hrvatska ima premalo tržište rada i striktne zakone o uvozu radne snage. Obrazovanje je posebna priča. Kako onda očekivati da će jedan Google otvoriti neki razvojni centar u Hrvatskoj?

Cijela ideja zvuči dobro i vjerojatno ima smisla na jednoj razini, no možda bi bilo bolje da Vlada jednostavno značajno pojača BICRO sustav u ulaganja nove ambiciozne tehnološke startupove koji svoj profit ne bi iznosili izvan Hrvatske?

Što Vi kažete?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram