Zatvori
Samsung logotip
Foto: Jonathan Kemper / Unsplash
PoslovniPuls
11/09/2024

Samsung priprema otkaze za svoje zaposlenike diljem svijeta

Korejski Samsung Electronics, vodeći svjetski proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, planira smanjiti broj zaposlenih u inozemstvu za do 30% u nekim odjelima, potvrdila su tri izvora s izravnim saznanjima za Reuters.

Samsung je od svojih podružnica diljem svijeta već zatražio da smanje broj prodajnog i marketinškog osoblja za oko 15%, dok bi administrativno osoblje moglo biti smanjeno do 30%.

Plan bi trebao biti proveden do kraja ove godine, a utjecat će na radna mjesta u Americi, Europi, Aziji i Africi.

Prema posljednjem izvješću o održivosti, Samsung je krajem 2023. godine zapošljavao ukupno 267.800 ljudi, od čega je više od polovice, odnosno 147.000 zaposlenih, bilo zaposleno van matičnog korejskog tržišta.

Većina tih radnih mjesta odnosi se na proizvodnju i razvoj, dok je prodajno i marketinško osoblje činilo oko 25.100 zaposlenih, a 27.800 ljudi radilo je u drugim sektorima.

Najave o otpuštanjima dolaze u trenutku kada se Samsung suočava s rastućim pritiscima na svoje ključne poslovne jedinice.

Njegov ključni čipovski sektor oporavlja se sporije od konkurenata nakon ozbiljne krize u industriji, koja je prošle godine dovela do najnižih prihoda u posljednjih 15 godina.

U svibnju je Samsung smijenio šefa svog odjela za poluvodiče kako bi prevladao "čipovsku krizu", nastojeći nadoknaditi zaostatak za manjim konkurentom SK Hynixom u opskrbi memorijskih čipova visoke klase, koji se koriste u čipsetovima umjetne inteligencije, piše Reuters.

Na tržištu premium pametnih telefona, Samsung se suočava s velikom konkurencijom od strane Applea i kineskog Huaweija, dok već dugo zaostaje za TSMC-om u proizvodnji čipova po ugovoru. U Indiji, gdje Samsung ostvaruje oko 12 milijardi dolara godišnjeg prihoda, štrajk zbog niskih plaća ometa proizvodnju.

Izgleda kako će u ovom trenutku otkazi zaobići Koreju. Konglomerat Samsung Group, čija je Samsung Electronics krunski dragulj, najveći je poslodavac u zemlji i igra ključnu ulogu u njezinoj ekonomiji.

Otpuštanja bi mogla izazvati i nemire među radnicima u zemlji. Južnokorejski sindikat radnika u Samsung Electronicsu nedavno je štrajkao nekoliko dana, tražeći veće plaće i beneficije.

Dionice Samsung Electronicsa, najvrjednije dionice u Južnoj Koreji, u srijedu su na najnižoj razini u posljednjih 16 mjeseci, jer su neki analitičari nedavno smanjili procjene dobiti tvrtke, navodeći slab oporavak potražnje za pametnim telefonima i osobnim računalima.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram