Zatvori
Nike tenisice
Foto: Goh Rhy Yan / Unsplash
PoslovniPuls
02/10/2024

Nike u tranziciji: Prihodi padaju, konkurencija jača i dolazi novi CEO

Dionice Nike-a pale su oko 5% nakon zatvaranja američkih burzi i to nakon što je tvrtka objavila prihode za prvo fiskalno tromjesečje koji su podbacili u odnosu na procjene te je povukla svoju prognozu za ostatak godine uslijed promjene glavnog izvršnog direktora kompanije.

Nike je izvijestio je o zaradi po dionici za prvo tromjesečje od 0,70 dolara, što je više od procjene Wall Streeta od 0,52 dolara, ali predstavlja pad od 26% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istovremeno, Nikeovi prihodi iznosili su 11,59 milijardi dolara, što je manje od procjene analitičara od 11,65 milijardi dolara te predstavlja pad od 10% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Nike je zabilježio pad prodaje u oba svoja segmenta – direktnoj prodaji potrošačima i veleprodaji. Prihodi od Nike Direct prodaje iznosili su 4,7 milijardi dolara, što je pad od 13% u odnosu na isto tromjesečje prošle godine. Prihodi od veleprodaje iznosili su 6,4 milijarde dolara, što je pad od 8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"Povratak u ovakvom opsegu zahtijeva vrijeme, i iako imamo rane pobjede, još nismo preokrenuli situaciju," izjavio je financijski direktor Nikea, Matthew Friend, na konferencijskom pozivu u utorak navečer.

David Swartz, analitičar dionica iz Morningstara, rekao je za Yahoo Finance kako su Nikeovi poslovni rezultati "uglavnom ono što su ljudi očekivali."

"Nike nas upozorava od kraja prošle godine da tržište sportske odjeće nije jako i da ciklus inovacija ne izgleda posebno obećavajuće za početak fiskalne 2025. godine," rekao je Swartz. "Trenutno se nalaze u situaciji u kojoj nema mnogo novih proizvoda u ponudi, a povlače se i iz nekih drugih proizvoda."

Podsjetimo, ovo je prvi Nikeov kvartalni izvještaj otkako je tvrtka najavila promjenu glavnog izvršnog direktora uslijed slabog rasta prodaje. Elliott Hill, bivši izvršni direktor Nikea koji se povukao u mirovinu 2020. godine, zamijenit će Johna Donahoea na mjestu glavnog izvršnog direktora 14. listopada.

"Industrija sportske odjeće mnogo je konkurentnija sada nego prije pet godina," rekao je Swartz. "Donahoe to nije shvatio na vrijeme."

Nike već šest kvartala zaredom objavljuje jednoznamenkasti rast prihoda, ili slabije rezultate od očekivanja analitičara s Wall Streeta.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram