Zatvori
HUDC
Foto: PRESS
PoslovniPuls
18/09/2024

Hrvatski data centri dobili vlastitu udrugu

Na danas održanoj konferenciji za medije u Zagrebu predstavljena je Hrvatska udruga data centara (HRDCA), čiji je cilj jačanje i razvoj industrije data centara te pratećih poslovnih aktivnosti. Udruga će se baviti promicanjem, razvojem i unapređenjem stručnih djelatnosti unutar područja informatičke infrastrukture i poslovanja, a djelovat će i na području razvoja telekomunikacijske infrastrukture, poslovnog razvoja ICT tržišta te stvaranja poticajnog okruženja za tehnološki razvoj.

Također, Udruga će raditi na jačanju digitalne i tehnološke pismenosti, uz poseban fokus na doprinos jasnijoj regulativi s ciljem daljnjeg razvoja industrije. HRDCA je osnovana na inicijativu predstavnika tvrtki Digital Realty, Vertiv i DataBox.

Hrvatska se u svijetu data centara pozicionirala kao ključni strateški gateway za pružanje usluga na tržištu jugoistočne Europe. Očekuje se da će u narednim godinama doći do značajnog rasta u izgradnji data centara, s obzirom na to da vodeći pružatelji usluga, OTT medijske platforme i mreže za isporuku sadržaja nastoje proširiti svoju prisutnost i postati decentraliziraniji u ovoj regiji. To će omogućiti korisnicima u Hrvatskoj i širem području, koje obuhvaća više od 60 milijuna stanovnika, poboljšanu latenciju i bolje performanse usluga.

Martin Madlo, predsjednik austrijske udruge data centara, izjavio je: "Podatkovni centri okosnica su novog digitalnog svijeta. Oni pokreću male i velike tvrtke, podržavaju ključne operacije vlada i olakšavaju svakodnevnu digitalnu interakciju milijuna ljudi. No, podatkovni centri nisu samo tehnološka potreba – oni su ključ za inovacije, gospodarski rast i društveni napredak". Madlo je govorio i o važnosti povezivanja i suradnje između hrvatske i austrijske udruge te o perspektivama daljnjeg razvoja.

U panel raspravi, u kojoj su sudjelovali Igor Grdić (dopredsjednik HRDCA i regionalni direktor CEE Vertiv), Filip Olujić (dopredsjednik HRDCA i direktor DataBox) te Goran Đoreski (predsjednik HRDCA, direktor Digital Realty), osnivači Udruge osvrnuli su se na povezanost AI tehnologija i data centara te na ostvarivanje cilja klimatske neutralnosti do 2030. godine.

Prema industrijskim izvješćima, predviđa se da će globalno tržište podatkovnih centara rasti CAGR-om od 10,2% od 2023. do 2030., s procijenjenom vrijednošću većom od 300 milijardi dolara do 2030. godine.

"Dok svijet svjedoči brzom napretku u digitalnoj transformaciji, industrija podatkovnih centara postaje temeljni nositelj ove transformacije zahvaljujući značajnim ulaganjima, globalnim tržišnim trendovima i usponu najsuvremenijih tehnologija, posebice umjetne inteligencije (AI). Ova sinergija između umjetne inteligencije i podatkovnih centara imat će ključnu ulogu u pokretanju inovacija i održavanju konkurentske prednosti Hrvatske u globalnom digitalnom gospodarstvu. Kako podatkovni centri postaju ključni za svaki aspekt globalnog gospodarstva, održivost se također pojavljuje kao prioritet. Ova poboljšanja pridonijet će ne samo lokalnom gospodarstvu, već i ambicijama Hrvatske da bude predvodnik digitalne revolucije", izjavio je Igor Grdić, dopredsjednik HRDCA.

"Hrvatska udruga data centara (HRDCA) osnovana je s ciljem okupljanja i unapređenja industrije podatkovnih centara u Hrvatskoj, no ideja nam je biti pozitivan primjer i susjednim zemljama. Naša misija je poticati razvoj modernih, sigurnih i energetski učinkovitih podatkovnih centara koji će podržati digitalnu transformaciju gospodarstva, od malih poduzeća do velikih organizacija. Kroz suradnju s ključnim dionicima, HRDCA će se zalagati za usvajanje najnovijih tehnologija, jačanje regulative te edukaciju i umrežavanje stručnjaka. Hrvatska ima mnoštvo stručnjaka i vjerujemo da će HRDCA postati središnja platforma za razmjenu znanja i inovacija u ovom važnom sektoru, čineći Hrvatsku konkurentnom na globalnom tržištu digitalnih usluga", naglasio je Filip Olujić, dopredsjednik HRDCA.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram