Zatvori
Telegram na računalnu
Foto: Oberon Copeland / Unsplash
PoslovniPuls
03/09/2024

Uhićeni osnivač, mizerne financije - Telegramov IPO sve je manje vjerojatan

Osnivač Telegrama Pavel Durov, uhićen krajem prošlog mjeseca u Francuskoj, suočio se s velikom preprekom u svojim planovima da u iduće dvije godine izvede Telegram na burzu u obliku inicijalne javne ponude dionica (IPO). Durov je ranije tvrdio kako je dobio ponude za ulaganje koje tvrtku procjenjuju na vrijednost od 30 milijardi dolara.

Međutim, financijska izvješća, podnesena na Britanskim Djevičanskim otocima, gdje je pravno sjedište Telegrama, pokazuju kako je kompanija u 2023. godini ostvarila prihod od samo 342 milijuna dolara, uz neto gubitak od 259 milijuna dolara.

To čini vrlo malo vjerojatnim da Telegram vrijedi bilo gdje blizu 30 milijardi dolara, piše Fortune.

Od prihoda kompanije, prodaja iz "integriranog novčanika" za kriptovalute iznosila je 130 milijuna dolara.

Posebno je zanimljivo da je Telegramov kripto biznis veći od bilo koje druge linije prihoda poput oglašavanja. Telegram prodaje kripto novčanike i "kolekcionarske predmete" poput luksuznih korisničkih imena i prilagođenih telefonskih brojeva u zamjenu za Toncoin, kriptovalutu koju je razvio Telegram.

Durov je trenutno na uvjetnoj slobodi u Francuskoj nakon što je optužen za omogućavanje "nezakonitih transakcija" na Telegramu, kao i omogućavanje "organiziranog širenja slika maloljetnika u dječjoj pornografiji," trgovinu drogom, prijevaru i pranje novca.

Prema AFP-u, Durovu prijeti do 10 godina zatvora.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram