Zatvori
Portugal tramvaj
Foto: Vita Marija Murenaite / Unsplash
PoslovniPuls
25/07/2024

Omiljena europska destinacija za digitalne nomade mijenja politiku

Portugal, nekada omiljena destinacija za digitalne nomade, sada mijenja svoj pristup prema ovoj skupini radnika, povlačeći povlastice pod pritiskom lokalnog stanovništva. Digitalni nomadi, koji uživaju u fleksibilnosti rada s bilo koje lokacije, našli su u Portugalu savršeno utočište. Blaga klima tijekom cijele godine, relativno niske cijene najma, mlado stanovništvo i vibrantna društvena scena privukli su tisuće nomada u Lisabon, glavni grad zemlje.

Međutim, prema izvještaju Euronewsa, ovoj masovnoj migraciji digitalnih nomada u Portugal mogao bi uskoro doći kraj. Lokalno stanovništvo izražava nezadovoljstvo, tvrdeći da priljev stranih radnika podiže cijene najma i nekretnina, čineći život skupljim za domaće ljude.

Statistike potvrđuju ove tvrdnje: od 2018. godine, cijene stanova u Lisabonu su se udvostručile. Mnogi stanovnici za ovaj rast cijena krive upravo digitalne nomade. Dodatni problem predstavlja i razlika u prihodima. Strani radnici zarađuju više od 3200 eura mjesečno, što je uvjet za dobivanje vize u Portugalu, dok prosječan Portugalac mjesečno zarađuje oko 1000 eura. Ova ekonomska nejednakost dodatno je pojačala pritisak da se ograniči dolazak stranih radnika.

Portugalska vlada, suočena s pritiskom birača, odlučila je djelovati. Prvi korak bio je ukidanje programa "non-habitual tax residency", koji je omogućavao digitalnim nomadima plaćanje fiksne porezne stope od 20% bez obzira na visinu prihoda. Inače, porezni sustav u Portugalu za domaće stanovništvo i strane radnike je progresivan, što znači da porezne stope rastu s povećanjem prihoda.

Ove odluke izazvale su brojne kritike. Gonçalo Hall, predsjednik tvrtke koja pruža usluge digitalnim nomadima u Portugalu, smatra da će mnogi sada napustiti zemlju, a potencijalni novi nomadi će izabrati druge destinacije unutar Europe. Gradovi poput Budimpešte i Talina postaju sve privlačniji, nudeći niže troškove života i stanarine, uz dodatne pogodnosti za digitalne nomade koje pružaju lokalne vlasti.

Portugal se sada suočava s izazovom balansiranja između očuvanja lokalnog životnog standarda i privlačenja globalne radne snage. Kako će se situacija razvijati, ostaje za vidjeti, no jedno je sigurno: promjene koje dolaze redefinirat će poziciju Portugala na karti destinacija za digitalne nomade.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram