Zatvori
Hotel Armerun - Šibenik
Foto: Hotel Armerun
PoslovniPuls
09/07/2024

Snažan rast turističkih pokazatelja u svibnju

Prema podacima koje je DZS objavio u petak fizički pokazatelji u turizmu za svibanj zabilježili su poboljšanje na godišnjoj razini, prenose RBA analitičari.

Ukupan broj turističkih noćenja bio je u svibnju za 23,9% veći u odnosu na svibanj 2023., dok je broj dolazaka porastao 19,6% godišnje. Tako je u promatranom razdoblju u komercijalnim smještajima ostvareno 1,9 milijuna dolazaka i 6,9 milijuna noćenja turista. Stranih gostiju došlo je 1,7 milijuna te su ostvarili 6,3 milijuna noćenja, što je za 20,8% više dolazaka te 25,6% više noćenja na godišnjoj razini. Strani gosti su u svibnju ostvarili 91,0% ukupnih noćenja. Rast broja dolazaka i turističkih noćenja kod domaćih i stranih turista vjerojatno je dijelom i posljedica povoljnih vremenskih prilika, ali i povoljnijih cijena (smještaja) u odnosu na središnju turističku sezonu.

Prema strukturi zemalja iz kojih dolaze, i u svibnju je najviše bilo Nijemaca (35,3% ukupno ostvarenih noćenja stranih turista), a slijede gosti iz Austrije (11,4%), Slovenije (7%) i UK-a (6,4%). Najviše noćenja ostvareno je u Istarskoj županiji (36,1% od ukupno ostvarenih noćenja turista u Hrvatskoj). Slijedi Splitsko-dalmatinska županija s ostvarenih 16,2% od ukupnih noćenja turista te Primorsko-goranska županija s 14,3% od ukupno ostvarenih noćenja turista. Prema vrsti komercijalnog smještaja, najviše noćenja ostvareno je u skupni Hoteli i sličan smještaj (2,6 milijuna, što je 38,3% od ukupno ostvarenih noćenja u komercijalnom smještaju).

U razdoblju od siječnja do svibnja 2024. u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, ostvareno je 11,3% više dolazaka i 13,4% više noćenja turista. Najviše noćenja stranih turista ostvarili su turisti iz Njemačke (27,6%), a slijede turisti iz Austrije (11,1%) i Slovenije (10,0%).

"Uzimajući u obzir činjenicu da Hrvatska u mjesecima glavne turističke sezone već posluje na vrhuncu svojih kapaciteta očekujemo kako će pozitivne promjene u središnjim mjesecima, srpnju i kolovozu, biti skromne. Međutim, prilika za poboljšanja i snažniji rast još uvijek ima u pred i post sezoni, na što upućuju i podaci za svibanj, ali i podaci iz sustava evistior prema kojima je u Hrvatskoj od siječnja do kraja lipnja ostvareno preko 7,2 milijuna dolazaka i 28,1 milijun noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 7 posto u dolascima i 3 posto u noćenjima. Od toga je na Jadranu ostvareno 25,8 milijuna noćenja (+2 posto u odnosu na isto razdoblje 2023.) na kontinentu je ostvareno preko 1,1 milijun noćenja (+7% godišnje) dok je tijekom prvih šest mjeseci u gradu Zagrebu ostvareno 1,2 milijuna noćenja (+8% godišnje). Navedeno potvrđuje naša ranija očekivanja o još jednoj uspješnoj turističkoj pred-sezoni", stoji u zaključku analize RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram