Zatvori
McDonald's znak
Foto: Jurij Kenda / Unsplash
PoslovniPuls
18/06/2024

Nakon brojnih blamaža - McDonald's odustao od korištenja AI-a za glasovne narudžbe

Fast food div prekinuo je dvogodišnje partnerstvo s IBM-om, kroz koje je testirana umjetna inteligencija za preuzimanje narudžbi u njihovim drive-thru restoranima. McDonald's je testirao AI u više od 100 restorana, ali sada planira ukloniti te sustave do kraja idućeg mjeseca.

"Iako smo postigli određene uspjehe, smatramo da postoji prilika za šire istraživanje rješenja za glasovne narudžbe," rekao je Mason Smoot, glavni direktor restorana za McDonald’s USA, u e-mailu koji je dobila trgovačka publikacija Restaurant Business.

Uvođenje AI-a trebalo je skratiti vrijeme naručivanja za kupce, no baš kao što svjedoče brojni videi objavljeni na YouTube-u i TikTok-u - AI nije bio pretjerano precizan u preuzimanju narudžbi kupaca, pa su često narudžbe bile pogrešne.

"Cilj testa bio je utvrditi može li automatizirano rješenje za glasovne narudžbe pojednostaviti operacije za osoblje i stvoriti brže, poboljšano iskustvo za naše obožavatelje," rekao je McDonald's u izjavi za Fortune. "Kroz naše partnerstvo s IBM-om, prikupili smo mnoga saznanja i smatramo da postoji prilika za šire istraživanje rješenja za glasovne narudžbe. … Kako idemo naprijed, naš rad s IBM-om dao nam je povjerenje da će rješenje za glasovne narudžbe za drive-thru biti dio budućnosti naših restorana. Vidimo ogromne mogućnosti u napredovanju tehnologije naših restorana i nastavit ćemo evaluirati dugoročna, skalabilna rješenja koja će nam pomoći donijeti informiranu odluku o budućem rješenju za glasovne narudžbe do kraja godine."

IBM na sličan način surađuje s drugim fast food lancima uključujući Wendy's, Hardee's i Dunkin'.

Još 2019. godine IBM je kupio Dynamic Yield, koji se specijalizira za personalizaciju i tehnologiju logike odlučivanja, te je uzeo 10% udjela u Plexureu, dobavljača za McDonald's aplikaciju. S druge strane McDonald’s ima novi interni tim pod nazivom McD Tech Labs, a tvrtka je izjavila kako planira proširiti svoju prisutnost u Silicijskoj dolini, zapošljavajući dodatne inženjere, podatkovne znanstvenike i tehnološke stručnjake.

Tehnologija Dynamic Yield-a, na primjer, promovira različite stavke s jelovnika ovisno o dobu dana ili vremenskim uvjetima, čime povećava potrošnju kupaca.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram