Zatvori
Krov hotela u Hrvatskoj
Foto: Hilthart Pedersen / Unsplash
PoslovniPuls
11/06/2024

Hrvatska na drugom mjestu u EU po rastu broja inozemnih turista u prvom kvartalu

Prema podacima Eurostata, u turističkim smještajnim objektima Europske unije ostvareno je ukupno 452,6 milijuna noćenja tijekom prvog tromjesečja 2024. godine, što predstavlja porast od 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Hrvatska se ističe kao jedna od vodećih članica po rastu broja noćenja stranih turista, zauzevši drugo mjesto s porastom od 22 posto.

Domaći turisti činili su većinu noćenja u prvim mjesecima 2024., s udjelom od 55 posto, što je porast od 4 posto u odnosu na 2023. godinu. Ostatak od 45 posto odnosi se na strane turiste, čiji je broj noćenja u EU porastao za 11 posto.

Najveći rast noćenja stranih turista zabilježen je na Cipru, s impresivnih 28 posto, dok Hrvatska slijedi s 22 posto. Malta i Luksemburg također bilježe značajne poraste, svaki s 21 posto, dok su najmanji porasti zabilježeni u Litvi, Poljskoj i Grčkoj, gdje su noćenja stranih turista porasla za skromna 3 posto.

Malta i Luksemburg također prednjače po udjelu stranih noćenja u ukupnim noćenjima, s 91 i 82 posto, dok je Cipar blizu s 87 posto. Austrija je na četvrtom mjestu s 78 posto, a slijede Portugal i Hrvatska s udjelom od 70 posto. Na začelju su Njemačka, Rumunjska i Poljska, s udjelima stranih noćenja od oko 20 posto.

Eurostatovi podaci također ukazuju na kontinuiran rast turističkih noćenja u svakom mjesecu prvog kvartala 2024. godine u odnosu na isto razdoblje 2023. Porast je iznosio 3 posto u siječnju, 6 posto u veljači te 9 posto u ožujku.

Posebno se ističu hoteli kao vrsta smještaja, gdje je u prva tri mjeseca 2024. godine u EU ostvareno 18 milijuna više noćenja nego u istom razdoblju prethodne godine, što predstavlja porast od 6 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram