Zatvori
Obitelj koristi tehnologiju
Foto: Vitaly Gariev / Unsplash
PoslovniPuls
10/06/2024

New York uvodi dramatičnu regulaciju "ovisničkog" sadržaja na društvenim mrežama

Državna skupština američke savezne države New York usvojila je zakon koji će uvesti zabranu prikazivanja "ovisničkog" sadržaja na društvenim mrežama i to za djecu mlađu od 18 godina, osim u slučaju eksplicitnog roditeljskog pristanka.

Zakon Stop Addictive Feeds Exploitation (SAFE) za djecu definira ovisnički sadržaj kao onaj gdje se sadržaj preporučuje ili prioritizira na temelju informacija o korisniku ili korisničkom uređaju — u osnovi, to su algoritmi za sadržaj koje koristi većina društvenih mreža i aplikacija. "Neovisnički sadržaji", kategorija koja uključuje "sadržaje navedene kronološkim redoslijedom", i dalje bi bili dopušteni.

Očekuje se kako će njojorška guvernerka Kathy Hochul potpisati zakon; njezin ured već je objavio izjavu u kojoj hvali njegovo usvajanje, zajedno s usvajanjem srodnog Zakona o zaštiti podataka djece u New Yorku, koji zabranjuje internetskim platformama prikupljanje ili prodaju osobnih podataka o korisnicima koji imaju manje od 18 godina.

"New York predvodi u zaštiti naše djece od ovisničkih sadržaja na društvenim mrežama i čuva njihove osobne podatke od predatorskih kompanija," rekla je guvernerka Hochul. "Zajedno smo napravili povijesni korak naprijed u našim naporima da se pozabavimo krizom mentalnog zdravlja mladih i stvorimo sigurnije digitalno okruženje za naše mlade."

NetChoice, lobistička grupa čiji su članovi Google, Meta, Snap i Yahoo, opisala je zakon SAFE kao "opasan i neustavan."

Provođenje ovog zakona zahtijevalo bi od društvenih mreža da verificiraju starost korisnika. Također bi zabranilo platformama slanje obavijesti povezanih s reguliranim sadržajima između ponoći i 6 sati ujutro bez pristanka roditelja. Tvrtke koje prekrše zakon mogle bi se suočiti s kaznama do 5.000 dolara po prekršaju.

"Ovo je napad na slobodu govora i otvoreni internet od strane države New York," rekao je potpredsjednik i glavni savjetnik NetChoicea Carl Szabo, prenosi TechCrunch.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram