Zatvori
Pariz iz zraka
Foto: Rodrigo Kugnharski / Unsplash
PoslovniPuls
20/05/2024

Francuska se velikim eventom namjerava pozicionirati kao europski centar za AI

Francuska će ovog tjedna ugostiti tehnološke izvršne direktore i političke čelnike, uključujući bivšeg američkog državnog tajnika Johna Kerryja, šefa industrije EU Thierryja Bretona i bivšeg Googleovog izvršnog direktora Erica Schmidta, a sve kao dio nastojanja da se Pariz profilira kao europsko središte za razvoj i istraživanje tehnologije umjetne inteligencije (AI).

Konferencija "Viva Technology" stavit će francuske tehnološke inovatore u prvi plan dok sudionici raspravljaju o ključnim pitanjima vezanim uz umjetnu inteligenciju (AI), uključujući njezin potencijalni utjecaj na nadolazeće izbore i klimatske promjene, piše Reuters.

Pariški LVMH, najveća svjetska luksuzna grupacija, također je dao svoju podršku VivaTechu kao osnivački partner događaja.

Njegov predsjednik i izvršni direktor Bernard Arnault – jedan od najbogatijih ljudi na svijetu – očekuje se da će privući mnoštvo tijekom svoje posjete velikom štandu grupe, na kojem će biti predstavljena nova tehnologija prestižnih marki poput Louis Vuittona, Tag Heuera i Diora.

U proteklih 18 mjeseci, Francuska je pokušala izgraditi reputaciju kao lider u generativnoj umjetnoj inteligenciji, tehnologiji koja stoji iza OpenAI-jevog ChatGPT-a i sličnih alata, nastojeći privući nove startupove.

Predsjednik Emmanuel Macron privukao je investicije američkih velikih tehnoloških kompanija poput Amazona i Microsofta, dok je pokušavao oživjeti planove EU-a za bolju integraciju tržišta kapitala širom kontinenta. On se nada da će to pomoći prikupiti kapital potreban za njegovanje rastućih AI kompanija.

Status Pariza kao globalne prijestolnice luksuza također može pomoći privući investicije u ovu naprednu tehnologiju, kažu organizatori.

"Luksuz je uvijek povezan s inovacijama, jer vam je cilj uvijek pružiti nešto što nitko drugi ne može pružiti", rekao je Francois Bitouzet, izvršni direktor VivaTecha, koji je naveo izlazak Britanije iz EU kao faktor rasta Francuske.

Pariz je zauzeo drugo mjesto iza Londona po pitanju tehnoloških investicija, ali postoje znakovi promjene, dodao je Bitouzet.

"Ekosustav u Parizu je vrlo dinamičan i bilo je puno investicija ovdje u posljednjih nekoliko godina", rekao je.

Investitori su uložili blizu 8 milijardi dolara u francuske tehnološke kompanije 2023., odmah iza Britanije (13 milijardi dolara), ali ispred trećeplasirane Njemačke (7 milijardi dolara), prema nedavnom izvješću venture capital firme Atomico.

Iako Pariz možda neće odmah izazvati London za prvo mjesto, tehnološki startupovi su se u Francuskoj pojavili brže nego bilo gdje drugdje u Europi, s 3.000 osnovanih startupa u 2023., navodi Atomico.

Sličan broj otvoren je u Britaniji tijekom istog razdoblja, ali broj novih kompanija osnovanih tamo svake godine opada još od 2020.

Neke od najzanimljivijih pariških AI kompanija kao što su Mistral AI i Holistic AI osnovali su bivši istraživači iz tehnoloških divova poput Google-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram