Zatvori
The Line - neboder
Foto: NEOM
PoslovniPuls
18/04/2024

Saudijska Arabija u financijskim dubiozama oko pretjerano ambicioznog megaprojekta "NEOM"

Beskrajno ambiciozni projekt Neom u Saudijskoj Arabiji sprema se po prvi put izdati obveznice kako bi nastavio financirati svoju izgradnju, navodi Bloomberg.

Pustinjski megagrad vrijedan 500 milijardi dolara mogao bi prikupiti do 1,3 milijarde dolara prodajom islamskih obveznica, ili sukuka i to već krajem ove godine.

Neom je središnji projekt "Vizije 2030" saudijskog diversifikacijskog napora usmjerenog na preusmjeravanje saudijskog gospodarstva s nafte na druge sektore, uključujući tehnologiju i turizam.

Državni ulagački fond Saudijske Arabije (PIF), osigurao je većinu financiranja za masivni projekt, iako navodno još nije odobrio proračun NEOM-a za 2024. godinu zbog zabrinutosti oko rastućih troškova izgradnje.

U veljači je The Wall Street Journal izvijestio kako je Saudijska Arabija počela posuđivati ​​kako bi pomogla financirati NEOM i druge megaprojekte iz "Vizije 2030".

Tim Callen, gostujući stručnjak u think tanku Arab Gulf States Institute u Washingtonu, procijenio je da će PIF trebati prikupiti dodatnih 270 milijardi dolara kako bi se u potpunosti ostvarile ambicije saudijskog prijestolnog princa Mohammeda bin Salmana.

Najpoznatiji dio NEOM-a je "The Line" - grad smješten unutar dva nebodera od 500 metara visine koji se protežu čak 170 kilometara u duljinu, ali prema nekim glasinama, duljina je sada smanjena na "samo" 2,4 kilometra, a kapacitet stanovanja smanjen s 1,5 milijuna ljudi na 300.000.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram